Zo maak je thuis de lekkerste Bolu Pisang (luchtige bananencake)

27 sep 2019


Ons Blauw kookboek is onderweg met alweer een derde druk! Daar zijn we super trots op, maar het duurt dus nog een paar weken tot we het boek weer op voorraad hebben. Daarom delen we alvast een geheimpje met je: zo maak je thuis de lekkerste Bolu Pisang!

Wat is Bolu Pisang?
In Indonesië is men gek op chiffoncake. Van origine maakt men in Indonesië gestoomde cakes (denk aan roti kukus), omdat men vroeger geen ovens had. Tijdens de koloniale tijd beïnvloedden de Indonesische en Europese keukens elkaar. In Indonesië ging men bijvoorbeeld pasteitjes maken, maar ook luchtige cakes bakken. Het meest bekend is de groene pandanchiffoncake. Deze versie met banaan is daar een variatie op. Omdat de cake zo luchtig is, doet hij aan een spons denken. Bolu betekent letterlijk spons in het Indonesisch. Door de eieren zeer luchtig op te kloppen, minder bloem te gebruiken en de boter te vervangen door olie, is de cake veel lichter dan klassieke roombotercake. Je eet hem dan ook heerlijk uit het vuistje als zoete lekkernij bij de koffie of thee.

Wat heb je nodig voor 12 personen?
– 2 rijpe bananen
– 50 ml kokosmelk
– 4 eidooiers
– 90 gr suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 tl kaneel
– snufje zout
– 70 ml zonnebloemolie
– 120 gr zelfrijzend bakmeel
– 6 eiwitten
– poedersuiker

– springvorm
– bakpapier

Hoe maak je het klaar?
1. Verwarm de oven voor op 160°C. Pureer met een staafmixer of in een blender de bananen met de kokosmelk. Klop met een mixer in een kom de eidooiers met de helft van de suiker en de vanillesuiker schuimig. Klop de kaneel, het zout en de olie erdoor en meng ook de bananenpuree erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom terwijl je ondertussen klopt, zodat het bakmeel beetje bij beetje wordt opgenomen door het beslag.

2. Klop in een andere, vetvrije kom met een schone mixer de eiwitten met de rest van de suiker heel stijf, tot het eiwit in pieken blijft staan. Vouw met een spatel voorzichtig in gedeeltes het eiwitschuim door het beslag. Roer niet, dan verlies je namelijk weer de lucht uit het schuim.

3. Klem bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Je hoeft de vorm verder niet in de vetten. Schep het cakebeslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 45. min gaar. Controleer de gaarheid met een satéprikker: als je deze er in het midden in steekt en hij komt er droog uit, is de cake gaar.

4. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm opent. Als je de cake omkeert kun je de bodem en het bakpapier verwijderen. Leg er een bord op en draai de cake weer om, zodat hij met de bovenkant naar boven op het bord ligt. Doe wat poedersuiker in een fijne zeef en bestuif de cake vlak voor het serveren met poedersuiker.

Selamat makan!

kookboek indonesisch restaurant blauw

Wil je meer recepten van Blauw uitproberen en kun je niet wachten op de nieuwe druk van ons kookboek? Dan kun je ‘m hier alvast bestellen! Let op: de levertijd is dus iets langer dan je van ons gewend bent.

Restaurant Blauw
Steel de show met de zelfgemaakte sambals volgens recept van Blauw
27 nov. 2019 - Blog

Sambal is voor ons geen bedrijfsgeheim dat we met niemand delen. Zo hebben we afgelopen week nog een workshop sambal maken gegeven bij Michelin sterrenchef... Lees verder
Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten
13 nov. 2019 - Blog

Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van... Lees verder
Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica
1 nov. 2019 - Blog

Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten,... Lees verder