Zo maak je thuis de lekkerste Bolu Pisang (luchtige bananencake)
27 september 2019
Wat is Bolu Pisang?
In Indonesië is men gek op chiffoncake. Van origine maakt men in Indonesië gestoomde cakes (denk aan roti kukus), omdat men vroeger geen ovens had. Tijdens de koloniale tijd beïnvloedden de Indonesische en Europese keukens elkaar. In Indonesië ging men bijvoorbeeld pasteitjes maken, maar ook luchtige cakes bakken. Het meest bekend is de groene pandanchiffoncake. Deze versie met banaan is daar een variatie op. Omdat de cake zo luchtig is, doet hij aan een spons denken. Bolu betekent letterlijk spons in het Indonesisch. Door de eieren zeer luchtig op te kloppen, minder bloem te gebruiken en de boter te vervangen door olie, is de cake veel lichter dan klassieke roombotercake. Je eet hem dan ook heerlijk uit het vuistje als zoete lekkernij bij de koffie of thee.
Wat heb je nodig voor 12 personen?
- 2 rijpe bananen
- 50 ml kokosmelk
- 4 eidooiers
- 90 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 tl kaneel
- snufje zout
- 70 ml zonnebloemolie
- 120 gr zelfrijzend bakmeel
- 6 eiwitten
- poedersuiker
- springvorm
- bakpapier
Hoe maak je het klaar?
1. Verwarm de oven voor op 160°C. Pureer met een staafmixer of in een blender de bananen met de kokosmelk. Klop met een mixer in een kom de eidooiers met de helft van de suiker en de vanillesuiker schuimig. Klop de kaneel, het zout en de olie erdoor en meng ook de bananenpuree erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom terwijl je ondertussen klopt, zodat het bakmeel beetje bij beetje wordt opgenomen door het beslag.
2. Klop in een andere, vetvrije kom met een schone mixer de eiwitten met de rest van de suiker heel stijf, tot het eiwit in pieken blijft staan. Vouw met een spatel voorzichtig in gedeeltes het eiwitschuim door het beslag. Roer niet, dan verlies je namelijk weer de lucht uit het schuim.
3. Klem bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Je hoeft de vorm verder niet in de vetten. Schep het cakebeslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 45. min gaar. Controleer de gaarheid met een satéprikker: als je deze er in het midden in steekt en hij komt er droog uit, is de cake gaar.
4. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm opent. Als je de cake omkeert kun je de bodem en het bakpapier verwijderen. Leg er een bord op en draai de cake weer om, zodat hij met de bovenkant naar boven op het bord ligt. Doe wat poedersuiker in een fijne zeef en bestuif de cake vlak voor het serveren met poedersuiker.
Selamat makan!
Wil je meer recepten van Blauw uitproberen en kun je niet wachten op de nieuwe druk van ons kookboek? Dan kun je 'm hier alvast bestellen! Let op: de levertijd is dus iets langer dan je van ons gewend bent.
Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?
Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.
Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben
Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.
Meer nieuws