Steel de show met de zelfgemaakte sambals volgens recept van Blauw
27 november 2019
Veel mensen hebben de standaard sambal oelek of sambal manis in een potje in de koelkast staan, maar er bestaan wel tientallen soorten sambal. De één nog pittiger dan de ander! Sambal bestaat eigenlijk altijd uit gemalen Spaanse peper - in het Indonesisch 'lombok' genoemd - maar er zijn veel variaties. Er wordt onder andere gevarieerd met zout, azijn, gebakken ui, gefermenteerde garnalen, suiker en vruchtensap. Zo is er voor ieders smaak wel een geschikte sambal. En zelfgemaakt is natuurlijk nóg lekkerder dan uit een potje!
Sambal ulek
Sambal ulek, in het Nederlands beter bekend als sambal oelek, is de standaard Indonesische sambal. De smaakmaker ontleent zijn naam aan de ulekan: de stamper van een vijzel in het Indonesisch. De kom heet een cobek. Fijngestampte sambal dus, die niet zozeer zo wordt gegeten, maar dient als basis voor andere sambals of gerechten. De kunst van het vijzelen is dat je de ingrediënten fijnwrijft: daardoor komen de smaken en geuren optimaal vrij. Zo maak je onze sambal ulek zelf:
Wat heb je nodig?
- 10 rode lombok (Spaanse peper)
- 1 tl zout
- 1 el rijstazijn
Hoe maak je het klaar?
Verwijder de steeltjes van de pepers en snijd ze in ringetjes. Doe ze samen met het zout en de rijstazijn in een vijzel en maal tot een fijne pasta. Als je geen vijzel hebt, kun je de pepers ook fijnmalen in een blender of keukenmachine.
Bewaar de sambal in een goed afgesloten potje in de koelkast, dan is hij 4 weken houdbaar.
Sambal peteh
Petehbonen: you love it or hate it. Ze dragen de bijnaam 'stinkboontjes' vanwege hun doordringende geur. De smaak doet een beetje aan knoflook denken en of je het nu lekker vindt of niet, petehbonen zijn in ieder geval heel gezond! Sambal peteh is heel goed te combineren met gebakken garnalen en dit is hoe je 'm klaarmaakt:
Wat heb je nodig?
- 1 ui
- 2 knoflookteentjes
- 60 gram petehbonen
- 5 cm laos (verse galangawortel)
- 100 ml plantaardige olie
- 3 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
- 150 gram sambal ulek
- 15 gram trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
- 1 el suiker
Hoe maak je het klaar?
1. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de petehbonen in stukjes en de laos in plakjes.
2. Verhit de olie in een steelpan en voeg alle ingrediënten toe. Laat de sambal op middelhoog vuur in ongeveer 30 min. gaarpruttelen.
In een goed afgesloten pot kun je de sambal ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.
Sambal tempeh
Zin in een bijzondere dip voor bij de krupuk of emping met lekker veel bite? Kies dan voor de sambal tempeh, een medium pittige sambal met tempeh en tomaat.
Wat heb je nodig?
- 100 gram tempeh
- 100 ml + 2 el plantaardige olie
- 0,5 ui
- 1 knoflookteentje
- 1 tomaat
- 3 rode lombok (Spaanse peper)
- 0,5 tl zout
Hoe maak je het klaar?
1. Snijd de tempeh in blokjes van 1 bij 1 cm. Verhit 100 ml olie in een koekenpan en bak de blokjes al omscheppend rondom goudbruin. Schep ze uit de pan en doe de olie weg.
2. Snipper de ui en knoflook. Snijd de tomaat in blokjes. Verwijder het steeltje van de pepers en snijd ze in ringetjes. Doe ui, knoflook, tomaat en pepers in een vijzel, voeg het zout en 2 eetlepels olie toe en wrijf het mengsel fijn.
3. Voeg de blokjes tempeh toe en stamp ze een beetje fijn, maar zorg ervoor dat het geen pap wordt. Een beetje structuur is lekker.
In de koelkast is deze sambal een paar dagen houdbaar.
Selamat makan!
De bovenstaande recepten komen uit ons BLAUW kookboek: Een boek barstensvol authentiek Indonesische recepten, bereidingswijzen en handige tips. Zoek je nog een origineel cadeau voor de feestdagen? Bestel hier het enige echte Blauw kookboek!
Meer leren over sambal? Kom dan de sambalworkshop bij ons volgen!
Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?
Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.
Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben
Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.
Meer nieuws