Steel de show met de zelfgemaakte sambals volgens recept van Blauw

27 nov 2019


Sambal is voor ons geen bedrijfsgeheim dat we met niemand delen. Zo hebben we afgelopen week nog een workshop sambal maken gegeven bij Michelin sterrenchef Jermain De Rozario! In ons BLAUW kookboek staan allerlei verrassende sambal recepten, maar hierbij delen we ze gewoon met de wereld. Gratis en voor niets, zodat ook jij de feestdagen wat pit kan geven. Met deze recepten tover je in een handomdraai de lekkerste authentiek Indonesische sambals op tafel. Met een beetje van jezelf en een beetje van Blauw steel jij helemaal de show!

Veel mensen hebben de standaard sambal oelek of sambal manis in een potje in de koelkast staan, maar er bestaan wel tientallen soorten sambal. De één nog pittiger dan de ander! Sambal bestaat eigenlijk altijd uit gemalen Spaanse peper – in het Indonesisch ‘lombok’ genoemd – maar er zijn veel variaties. Er wordt onder andere gevarieerd met zout, azijn, gebakken ui, gefermenteerde garnalen, suiker en vruchtensap. Zo is er voor ieders smaak wel een geschikte sambal. En zelfgemaakt is natuurlijk nóg lekkerder dan uit een potje!

Sambal ulek
Sambal ulek, in het Nederlands beter bekend als sambal oelek, is de standaard Indonesische sambal. De smaakmaker ontleent zijn naam aan de ulekan: de stamper van een vijzel in het Indonesisch. De kom heet een cobek. Fijngestampte sambal dus, die niet zozeer zo wordt gegeten, maar dient als basis voor andere sambals of gerechten. De kunst van het vijzelen is dat je de ingrediënten fijnwrijft: daardoor komen de smaken en geuren optimaal vrij. Zo maak je onze sambal ulek zelf:

Wat heb je nodig?
– 10 rode lombok (Spaanse peper)
– 1 tl zout
– 1 el rijstazijn

Hoe maak je het klaar?
Verwijder de steeltjes van de pepers en snijd ze in ringetjes. Doe ze samen met het zout en de rijstazijn in een vijzel en maal tot een fijne pasta. Als je geen vijzel hebt, kun je de pepers ook fijnmalen in een blender of keukenmachine.

Bewaar de sambal in een goed afgesloten potje in de koelkast, dan is hij 4 weken houdbaar. 

 

Sambal peteh
Petehbonen: you love it or hate it. Ze dragen de bijnaam ‘stinkboontjes’ vanwege hun doordringende geur. De smaak doet een beetje aan knoflook denken en of je het nu lekker vindt of niet, petehbonen zijn in ieder geval heel gezond! Sambal peteh is heel goed te combineren met gebakken garnalen en dit is hoe je ‘m klaarmaakt:

Wat heb je nodig?
– 1 ui
– 2 knoflookteentjes
– 60 gram petehbonen
– 5 cm laos (verse galangawortel)
– 100 ml plantaardige olie
– 3 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
– 150 gram sambal ulek
– 15 gram trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
– 1 el suiker

Hoe maak je het klaar?
1. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de petehbonen in stukjes en de laos in plakjes.
2. Verhit de olie in een steelpan en voeg alle ingrediënten toe. Laat de sambal op middelhoog vuur in ongeveer 30 min. gaarpruttelen.

In een goed afgesloten pot kun je de sambal ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.

 

Sambal tempeh
Zin in een bijzondere dip voor bij de krupuk of emping met lekker veel bite? Kies dan voor de sambal tempeh, een medium pittige sambal met tempeh en tomaat.

Wat heb je nodig?
– 100 gram tempeh
– 100 ml + 2 el plantaardige olie
– 0,5 ui
– 1 knoflookteentje
– 1 tomaat
– 3 rode lombok (Spaanse peper)
– 0,5 tl zout

Hoe maak je het klaar?
1. Snijd de tempeh in blokjes van 1 bij 1 cm. Verhit 100 ml olie in een koekenpan en bak de blokjes al omscheppend rondom goudbruin. Schep ze uit de pan en doe de olie weg.
2. Snipper de ui en knoflook. Snijd de tomaat in blokjes. Verwijder het steeltje van de pepers en snijd ze in ringetjes. Doe ui, knoflook, tomaat en pepers in een vijzel, voeg het zout en 2 eetlepels olie toe en wrijf het mengsel fijn.
3. Voeg de blokjes tempeh toe en stamp ze een beetje fijn, maar zorg ervoor dat het geen pap wordt. Een beetje structuur is lekker.

In de koelkast is deze sambal een paar dagen houdbaar.

Selamat makan!

kookboek indonesisch restaurant blauw

De bovenstaande recepten komen uit ons BLAUW kookboek: Een boek barstensvol authentiek Indonesische recepten, bereidingswijzen en handige tips. Zoek je nog een origineel cadeau voor de feestdagen? Bestel hier het enige echte Blauw kookboek!
Meer leren over sambal? Kom dan de sambalworkshop bij ons volgen!

Restaurant Blauw
Steel de show met de zelfgemaakte sambals volgens recept van Blauw
27 nov. 2019 - Blog

Sambal is voor ons geen bedrijfsgeheim dat we met niemand delen. Zo hebben we afgelopen week nog een workshop sambal maken gegeven bij Michelin sterrenchef... Lees verder
Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten
13 nov. 2019 - Blog

Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van... Lees verder
Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica
1 nov. 2019 - Blog

Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten,... Lees verder