Tijdloze favoriet: spekkoek

3 mei 2017


Een kruidige cake, die laagje voor laagje gebakken wordt, dat vergt heel wat werk. We hebben het natuurlijk over spekkoek, een immens populaire, zoete delicatesse.

Deze laagjestaart is origineel afkomstig uit de Portugese koloniën in Azië zoals de Molukken en Malakka, daar heette het bebinca. De lekkernij was al gauw een favoriet bij de bevolking en werd snel verspreid over heel Nederlands-Indië. De Nederlanders in Indië noemden bebinca al gauw spekkoek (in het Indonesisch ‘spekuk’), omdat de laagjes hun deden denken aan doorregen spek. Traditioneel bestaat spekkoek uit de kleuren bruin en wit. De witte kleur is afkomstig van witte suiker en de bruine kleur van… je raad het al: bruine suiker. Je ziet ook regelmatig groene laagjes die zijn gekleurd met pandan. Door het gebruik van verschillende kleurstoffen zijn er tegenwoordig spekkoeken in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen. Onze variant blijft echter traditioneel bruin met wit.

Een gelaagd karwei

Behalve dat ‘ie er mooi uitziet, wordt spekkoek gekenmerkt door een specifieke, tropische smaak en geur. Dat komt door de gouden combinatie van kardemom, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Zodra je deze ingrediënten toevoegt, komen de meest intense, warme geuren je tegemoet. Geloof ons: de hele buurt zal weten wat je aan het maken bent!

Spekkoek maken is een eenvoudig, maar arbeidsintensief klusje. Eerst worden er twee kommen beslag gemaakt met ieder een andere kleur. Vervolgens wordt de eerste laag in de oven gebakken, dan komt de volgende laag met een andere kleur erop en wordt deze weer afgebakken. Dit herhaal je net zolang tot het beslag helemaal op is. Een beetje trotste bakker maakt zeker vijftien lagen!

Bij ons kan je uiteraard ook genieten van deze delicatesse. Op de traditionele manier, maar ook in een uniek jasje. Zo serveren wij in Utrecht en Amsterdam speciaal spekkoek-ijs. Een traditioneel gerecht in een moderne vorm. Bij de koffie en thee serveren wij standaard een plakje spekkoek, zodat iedereen kan genieten van deze tijdloze klassieker! Ook zo’n zin gekregen in spekkoek? Reserveer een tafel en kom genieten bij Blauw.

Restaurant Blauw
Dit is hoe je onze Sambal Goreng Udang Peteh thuis kunt maken
28 feb. 2020 - Blog

Wij zitten niet op onze recepten en vertellen je graag hoe jij de keuken van Blauw in huis haalt. Vandaag vertellen we je hoe je... Lees verder
Nationale Restaurantweek bij Blauw Utrecht & Blauw Amsterdam
13 feb. 2020 - Blog

Het is bijna weer tijd voor de nationale restaurantweken! Twee keer per jaar vindt het bijzondere evenement plaats. Tijdens deze 2,5 week kun je bij... Lees verder
Drie nieuwe smaken uit het hart van Indonesië bij Blauw
23 jan. 2020 - Blog

Onze chefs hebben een missie: de smaken en belevingen van authentiek en culinair Indonesië naar Nederland halen. Zo heeft Chef Titi weer drie nieuwe smaken... Lees verder