fbpx
Samsal Goreng Udang Peteh indonesisch restaurant restaurant blauw

Dit is hoe je onze Sambal Goreng Udang Peteh thuis kunt maken

28 februari 2020


Wij zitten niet op onze recepten en vertellen je graag hoe jij de keuken van Blauw in huis haalt. Vandaag vertellen we je hoe je onze Sambal Goreng Udang Peteh thuis kunt maken. De saus is pittig en romig tegelijk en barst van de smaken: fris, kruidig en zoetig, met het bittertje van de petehbonen. Deze smaken gaan perfect samen met de garnalen!

 
Wat is Sambal Goreng Udang Peteh?

Eén van onze stergerechten: garnalen in pittige sambalsaus met petehbonen. Ook wel “garnalen gebakken in sambal met stinkbonen”, want petehbonen hebben een hele specifieke, super sterke geur. Ze ruiken een beetje naar olie, maar smaken verrukkelijk umami. Met petehboontjes kun je een gerecht echt naar een hoger level tillen. Ben je al benieuwd?

 
Wat het je nodig voor 2-3 personen?

Voor de bumbu: – 1 ui – 3 knoflookteentjes – 0,5 puntpaprika – 1 rode lombok (Spaanse peper) – 20 gr gula djawa (palmsuiker) – 10 gr trassi (gefermenteerde garnalenpasta) – 1 el sambal ulek – 0,5 tl witte peper – 0,5 tl zout

 

Verder: – 5 cm laos (galangawortel) – 2 stengels sereh (citroengras) – 70 ml plantaardige olie – 4 blaadjes djeruk purut (limoenblad) – 2 blaadjes salam (Indonesische laurier) – 400 gr grote rauwe gepelde garnalen – 100 gr petehbonen – 100 ml kokosmelk

 
Hoe maak je het klaar?

1. Maak eerst de bumbu. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de puntpaprika en lombok in stukjes. Hak de gula djawa en trassi fijn. Maal alles samen met de sambal, peper en het zout in een keukenmachine en blender fijn. 2. Snijd de laos in plakjes en de sereh in grote stukken. Kneus de stengels door er een paar keer met de botte kant van een mes op te slaan. Verhit de olie in een wok. Voeg de bumbu, laos, sereh, djeruk purut en salamblaadjes toe en laat alles in 30 min. zakjes gaar pruttelen. 3. Doe de garnalen en petehbonen bij de bumbu in de pan en bak ze op middelhoog vuur tot de garnalen roze en gaar zijn, maar niet te lang, anders worden ze taai en droog. Voeg op het laatst de kokosmelk toe en warm nog even door. Je kunt voor het eetcomfort de blaadjes en sereh verwijderen, maar je kunt ze ook laten zitten: zo zien je gasten welke ingrediënten je gebruikt hebt. 4. Serveer de udang peteh als onderdeel van een rijsttafel of als hoofgerecht met gestoomde rijst en bijvoorbeeld roergebakken paksoi of broccoli.

 

Selamat makan!

  Blauw boek  

Wil je meer recepten van Blauw thuis in je eigen keuken uitproberen? Dan kun je het enige echte Blauw kookboek hier bestellen!

 

Nu even geen tijd om zelf sambal te maken? Bestel dan onze eigen huisgemaakte sambal in onze webshop!


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker