Restaurant Blauw logo

”Onze Sambal Badjak gooi ik zelfs na twee jaar nog overal overheen. Die smaak gaat nooit vervelen.”

9 augustus 2019


Morris Konings (28) werkt sinds februari 2017 bij Blauw Utrecht en heeft het in korte tijd weten te schoppen tot bedrijfsleider. Wij vroegen hem naar zijn werkdag, liefde voor de Indonesische keuken en levensdromen.

 

Hoe ging je van start in de horeca?
Ik was 15 jaar toen ik een bijbaantje kreeg bij een cafetaria in Vleuten. Daar kon je niet alleen afhalen maar ook zitten met echt bestek en porselein. Ik heb daar geleerd om te lopen met drie borden, bestellingen op te nemen en te bedienen. Eigenlijk alle basisvaardigheden voor in de horeca dus.

 

Daarna heb ik in Utrecht gewerkt bij de cadeau- en koffiewinkel van Douwe Egberts en bij het Beatrixtheater in het restaurant. Uiteindelijk belandde ik terug in Vleuten om aan de slag te gaan bij De Brouwerij. Toen de zaken daar slechter gingen en het bedrijf sloot ben ik ingegaan op een eerder aanbod van een vaste gast daar; namelijk de eigenaar van Restaurant Blauw.

 

Hoe ben je bij Blauw terechtgekomen?
Bij Blauw zochten ze in eerste instantie een bedieningsmedewerker voor 20 uur in de week. Vanaf het begin vond ik het zo leuk dat iedereen die een werkdienst kwijt wilde deze bij mij kwijt kon. Daardoor werkte ik al snel 40 uur in de week! En daarna ging het allemaal vrij snel. In oktober 2017 werd ik assistent-bedrijfsleider en in oktober 2018 bedrijfsleider bij Blauw Utrecht.

 

Van links naar rechts: Assistent-bedrijfsleider Renee, chef Asep, bedrijfsleider Morris en eigenaar Henk.

 

Hoe ziet jouw werkdag bij Blauw eruit?
We zijn een vrij klein restaurant, dus het grootste deel van de tijd sta ik zelf veel op de vloer. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het personeel, personeelswerving en de bestellingen. Ook probeer ik samen met de chefs onze authentieke smaken zoveel mogelijk te bewaken. Ik ben zelf geen chef, maar ik weet wel wat lekker is en hoe iets moet smaken!

 

Mijn grootste taak is eigenlijk om elke dag het verhaal van Blauw en de Indonesische keuken over te brengen op onze gasten. Blauw is een authentiek Indonesisch restaurant. Dat blijkt vooral uit de gerechten die we serveren, maar niet uit de uitstraling van het restaurant. We dragen geen klederdracht, spelen geen keroncong af en hebben ook geen wajongpoppen hangen. Daarom is het extra belangrijk dat wij in de bediening veel kunnen vertellen over onze smaken, gerechten en de herkomst. Het team moet daarom van mij ook altijd alles blijven proeven. Ook doen we na vakanties of bij nieuw personeel een opfriscursus. We merken dat onze gasten dit heel erg waarderen.

 

Wat betekent Blauw voor jou?
Blauw is echt een familie. Het is iedere dag druk, dus we moeten hard werken, maar als er tijd voor is kunnen we ook veel met elkaar lachen. Ik heb hier vriendschappen gesloten die altijd zullen blijven.

 

Daarnaast ligt wat wij doen bij Blauw heel dicht bij mijn huis. Ik ben van Indische afkomst en opgegroeid met deze smaken. Vanaf de opening van Blauw kom ik hier met mijn familie over de vloer. Dat ik hier nu werk vind ik daarom extra bijzonder.

 

Wat is het lekkerste gerecht op de kaart bij Blauw?
Daging Blado! Dat is gestoofd en gebakken rundvlees, die eerst wordt platgeslagen met een mes. Het gerecht wordt ook wel Dendeng Blado genoemd; vernoemd naar het geluid dat het mes maakt wanneer je het vlees platslaat. Deng … deng … deng. We serveren het met een saus met grove stukken knoflook, ui en peper. Dat geeft een mooie structuur.

 

Wat drink je het liefst bij dat gerecht?
We hebben een fantastische wijnkaart, maar een koud tapbiertje vind ik het lekkerst.

 


 

Aan welk gerecht heb je een speciale herinnering?
Vroeger hadden we de Ayam kerrie in de rijsttafel zitten, maar omdat we de rijsttafel regelmatig afwisselen hebben we hem nu niet meer helaas. Dat gerecht mag van mij zo terug op de kaart, omdat ik gek ben op kerrie.

 

Wat is je favoriete smaakmaker in de Indonesische keuken?
Sambal! Onze Sambal Badjak gooi ik zelfs na twee jaar nog overal overheen. Die smaak gaat nooit vervelen.

 

Wat is je grootste ergernis of raak je juist energie van kwijt in de horeca?
No shows! Mensen die zonder reden niet op komen dagen. We zijn een klein restaurant dus als er dan een tafel leeg blijft waar je iemand anders blij mee kon maken is dat heel jammer.

 

Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?
Ik ga graag uit eten samen met mijn vriendin. Dan laten we ons ook helemaal in de watten leggen met extra gangen en wijnarrangementen. Daarnaast vind ik ICT leuk en rommel ik daar hobbymatig lekker mee.

 

Waar droom je van?
Ik ben momenteel hartstikke gelukkig samen met mijn vriendin, vrienden en bij Blauw. Als het op deze manier door blijft gaan, mag ik van geluk spreken.

 

Benieuwd geworden naar de passie van Morris voor de keuken van Blauw? Reserveer dan hier jouw tafel voor Blauw Utrecht (Of hier voor de collega's in Amsterdam).

 


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker