Restaurant Blauw logo
Rujak Serut

Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten

13 november 2019


Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van elkaar kunnen leren. Zoals dit leuke weetje over waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten!

 

Rujak Buah - een zoete fruitsalade
Chef Titi leerde ons over een populair Indonesisch gerecht voor de zoetekauw: Rujak (Roedjak). Een traditionele groente- en fruitsalade die in heel Indonesië verkrijgbaar is, maar overal andere varianten kent. De meest populaire variant is Rujak Buah – een salade van gesneden fruit en groente met een pittige palmsuiker dressing. Rujak wordt gemaakt van verse ingrediënten en bevat over het algemeen geen dierlijke producten. Al wordt er bij sommige varianten in de dressing garnalenpasta gebruikt. Het ligt er maar net aan waar je het eet! Rujak is een van de oudste gerechten van Java waarvan we weten hoe het gemaakt wordt. Rujak Buah, ook wel bekend als Rujak Manis (zoete rujak) is de meest populaire variant. Hier zitten verschillende soorten tropisch fruit in zoals Java-appel, ananas, rauwe mango, yamboon, komkommer, ambarella en zoete aardappel. Sommige varianten bevatten groene appel, starfruit en roze grapefruit. De zoetpittige dressing wordt gemaakt van water, palmsuiker, tamarinde, pinda's, garnalenpasta, zout, bird's eye chili en rode chilipeper. Het fruit wordt gesneden in hapklare stukjes en overgoten met de zoetpittige saus.

 


 

Rujak Serut - gescheurd fruit
De Javanen hebben Rujak opgenomen in hun ritueel voor zwangere vrouwen dat Naloni Mitoni (Tujuh Bulan in Indonesië) heet. Het ritueel is bedoeld om de mommy to be een veilige, soepele en succesvolle bevalling te wensen. De toekomstige moeder wordt in zeven lagen batik (geverfde doeken) gewikkeld en overgoten met water om haar geluk te wensen. Het is een bekend gegeven dat zoete, pittige en zure smaken van de Rujak geliefd zijn onder zwangere vrouwen. Voor de gelegenheid wordt dus een speciale fruitsalade, Rujak Serut, geserveerd aan de zwangere vrouw en haar vrouwelijke vrienden. Het recept voor dit ritueel is vergelijkbaar met de typische Indonesische fruit Rujak Buah, met de uitzondering dat de vruchten gescheurd worden (vandaar de naam Rujak Serut = letterlijk gescheurde Rujak) in plaats van dun gesneden en dat jeruk bali (roze grapefruit) een essentieel ingrediënt is. De ceremonie vindt plaats in de zevende maand van de zwangerschap, vandaar de naam Naloni Mitoni (letterlijk de zevende maand). De 'salade' bevat zeven fruitsoorten, waarvan ieder een eigen betekenis heeft. Als de Rujak voornamelijk zoet smaakt, zal de ongeboren baby een meisje worden. Is de Rujak overwegend pittig, wordt het een jongetje.

 


 

Dat is weer eens iets anders dan beschuit met gekleurde muisjes! Wil je meer leren over Indonesische gebruiken in de keuken? Dan word je vast heel blij van ons enige echte Blauw kookboek. Bestel 'm hier!

 

Wil je de kookkunsten van Titi zelf komen proeven? Reserveer dan een tafel bij Blauw Amsterdam via deze link.


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker