Restaurant Blauw logo
sate, indonesisch restaurant blauw

Restaurant Blauw tipt: 3x heerlijke barbecuerecepten!

10 juli 2019


Nu de zomer écht is aangebroken, is het hoog tijd om de barbecue weer tevoorschijn te halen. Wil je jouw gasten tijdens de volgende barbecue eens wat anders voorschotelen dan standaard hamburgers of shashlicks? Kan geregeld worden! Onze chef's delen drie overheerlijke recepten voor op de barbecue uit ons eigen kookboek BLAUW. Laat je trouwens niet afschrikken door de exotische namen van de ingrediënten; grote kans dat de supermarkt of toko bij jou in de buurt ze gewoon verkoopt.

 

Saté Ayam
Misschien wel de meest traditionele saté die we kennen, maar dankzij deze marinade wel verrassend lekker.

 

Ingrediënten:
Receptuur voor ca. 12 stuks
1 stengel sereh (citroengras)
2 sjalotjes
2 knoflookteentjes
0,5 rode lombok (spaanse peper)
25 g gula djawa (palmsuiker)
sap van 0,5 limoen
2 el dikke kecap ABC
4 el plantaardige olie
snufje zout
400 g kippendijfilet zonder vel
satéprikkers

 

Receptuur:
1. Hak de sereh fijn. Snijd de sjalotjes, knoflook en lombok in grove stukken. Hak de gula djawa fijn. Maal de ereh, sjalotjes, knoflook, lombok, gula djawa en het limoensap in een keukenmachine of blender tot een pasta. Meng met de kecap, olie en het zout.

 

2. Snijd de kip in stukjes van 2 bij 2 cm, en meng de stukjes met de marinade. Dek de kip af en laat in de koelkast minimaal 1 uur marineren. Week ondertussen de satéprikkers in water, zodat ze niet verbranden tijdens het roosteren.

 

3. Rijg steeds 3 tot 4 stukjes kip aan een stokje. Rooster de satés op de barbecue, in een grillpan of in de oven op grillstand tot de kip gaar is. Draai ze tussendoor steeds een slagje om.

 

Sate Restaurant Blauw
Saté Ayam uit kookboek BLAUW - Restaurant Blauw.

 

Saté Babi Madu
In Indonesië wordt er eigenlijk alleen op Bali varkensvlees gegeten. Dat komt doordat het grootste deel van de bevolking van het land moslim is en dus geen varkensvlees eet. Op Bali is echter het Hindoeïsme de belangrijkste godsdienst. Misschien wel het bekendste varkensvleesgerecht is babi panggang, wat geroosterd varkensvlees betekent.

 

Ingrediënten:
Receptuur voor ca. 18 satés
2 sjalotjes
3 cm gember
2 knoflookteentjes
0.5 el sambal ulek
3 el honing
30 ml dikke kecap ABC + een scheutje extra
Sap van 0.5 citroen
1.5 tl gemalen anijszaad
1 tl djinten (gemalen komijn)
400 g speklappen
satéprikkers

 

Receptuur:
1. Snipper de sjalotjes fijn en schil de gember. Hak de gember en knoflook fijn en wrijf ze in een vijzel tot een pasta. Meng de sjalotjes en gember-knoflookpasta in een kom met de sambal, honing, 30ml kecap, het citroensap, anijszaad en de djinten.

 

2. Snijd de speklapjes in stukjes van 1.5 bij 1.5 cm en meng door de marinade. Dek de kom af en laat minimaal 1 uur in de koelkast marineren. Week ondertussen de satéprikkers in water, zodat ze niet verbranden tijdens het roosteren.

 

3. Rijg de satés: prik steeds 4 stukjes speklap op een stokje. Rooster de satés eerst indirect (niet recht boven de gloeiende kolen, maar aan de zijkant) op de barbecue. Zo kan het vet rustig smelten. Bestrijk ze tussendoor met een kwastje lichtjes met de marinade. Rooster ze op het laatst kort op hoge stand of vlak boven de hete kooltjes, zodat het spek lekker knapperig wordt.

 

4. Kook de marinade op hoog vuur met een scheutje extra kecap in een paar minuten in tot een sausje. Serveer de speksatés met pindasaus en een klein beetje van het kecapsausje eroverheen.

 

Saté Babi Madu uit kookboek BLAUW - Restaurant Blauw.

 

Saté Lilit
Deze saté uit Bali is anders dan je hem gewend bent. De vis wordt namelijk fijngehakt, gemengd met kokos en een bumbu en dan om een stengel citroengras gekneed. Tijdens het roosteren geeft het citroengras een extra frisse smaak aan vis.

 

Ingrediënten:
Receptuur voor ca. 10 stuks
2 cm gember
1 rode lombok (Spaanse peper)
2 knoflookteentjes
1 sjalotje
2 blaadjes djeruk purut (citgroengras)
20g gula djawa (palmsuiker)
sap van 0.5 limoen
1 tl ketumbar (gemalen koriander)
1 tl kunjit (gemalen geelwortel)
1 tl witte peper
0.5 tl zout
scheutje plantaardige olie
250 g kabeljauwfilet
250 g rauwe gepelde garnalen
30 g gemalen kokos
10 dunne stengels sereh (citroengras)

 

Receptuur:
1. Schild de gember en snijd de gember, lombok, knoflook en het sjalotje fijn. Verwijder de middelste harde nerf uit de djeruk purut en snijd de blaadjes fijn. Hak de gula djawa in stukjes. Maal alle ingredienten voor de bumbu in een keukenmachine of blender fijn.

 

2. Verhit de olie in een koekenpan of wok en fruit de bumbu op zacht vuur onder af en toe roeren gedurende 10 min., tot hij iets is ingedikt.

 

3. Dep de kabeljauw en garnalen goed droog met keukenpapier en hak ze in fijne stukjes tot een soort visgehakt. Doe de vis, kokos en bumbu in een kom en kneed de ingrediënten door elkaar.

 

4. Verwijder het buitenste laagje van de stengels sereh, zodat je mooie dunne stengels hebt. Deze vormen de satéstokjes. Pak een handje van het vismengsel en kneed dat om de bolle witte kant van een serehstengel tot een worstje met een lengte van 8 a 10 cm.

 

5. Gril de vissatés in een grillpan of bak ze op een stukje bakpapier in de oven. Je kunt ze ook op de barbecue grillen; leg de vissatés dan op aluminiumfolie, want ze kunnen een beetje uit elkaar vallen.
Serveer de saté lilit met een partje limoen of wat chilisaus.

 

Saté Lilit uit kookboek BLAUW - Restaurant Blauw.

 

Zin gekregen om aan de slag te gaan in de keuken? In ons eigen kookboek BLAUW staan nog veel meer recepturen van onze chef's. Bestellen kan heel gemakkelijk online. Of reserveer een tafel bij Blauw Utrecht of Blauw Amsterdam en laat ons het werk doen!

Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker