Sate Lilit

Recept Sate Lilit
Recept voor ca. 10 stuks, medium pittig. Bereidingstijd: 40 minuten.

Ingrediënten:
2 cm gember
1 rode lombok (Spaanse peper)
2 knoflookteentjes
1 sjalotje
2 blaadjes djeruk purut (citgroengras)
20g gula djawa (palmsuiker)
sap van 0.5 limoen
1 tl ketumbar (gemalen koriander)
1 tl kunjit (gemalen geelwortel)
1 tl witte peper
0.5 tl zout

scheutje plantaardige olie
250 g kabeljauwfilet
250 g rauwe gepelde garnalen
30 g gemalen kokos
10 dunne stengels sereh (citroengras)

1. Schild de gember en snijd de gember, lombok, knoflook en het sjalotje fijn. Verwijder de middelste harde nerf uit de djeruk purut en snijd de blaadjes fijn. Hak de gula djawa in stukjes. Maal alle ingredienten voor de bumbu in een keukenmachine of blender fijn.

2. Verhit de olie in een koekenpan of wok en fruit de bumbu op zacht vuur onder af en toe roeren gedurende 10 min., tot hij iets is ingedikt.

3. Dep de kabeljauw en garnalen goed droog met keukenpapier en hak ze in fijne stukjes tot een soort visgehakt. Doe de vis, kokos en bumbu in een kom en kneed de ingrediënten door elkaar.

4. Verwijder het buitense laagje van de stengels sereh, zodat je mooie dunne stengels hebt. Deze vormen de satéstokjes. Pak een handje van het vismengsel en kneed dat om de bolle witte kant van een serehstengel tot een worstje met een lengte van 8 a 10 cm.

5. Gril de vissatés in een grillpan of bak ze op een stukje bakpapier in de oven. Je kunt ze ook op de barbecue grillen; leg de vissatés dan op aluminiumfolie, want ze kunnen een beetje uit elkaar vallen.

Serveer de sate lilit met een partje limoen of wat chilisaus.

Chef Titi maakt als eerste in Nederland Klepontaart!
11 sep. 2019 - Blog

Klepon is super populaire lekkernij afkomstig uit Indonesië. De kleurige suikerbom is een heuse hype in het land en dat laat onze chef Titi zich... Lees verder
"Elk jaar probeer ik terug te gaan naar Indonesië om nieuwe smaken en gerechten te proeven"
28 aug. 2019 - Blog

Hendra Subandrio (33) werkte van december 2013 tot 2017 bij Blauw Amsterdam als chef-kok. Sinds april 2019 is hij terug op het nest, maar dit... Lees verder
''Onze Sambal Badjak gooi ik zelfs na twee jaar nog overal overheen. Die smaak gaat nooit vervelen.''
9 aug. 2019 - Blog

Morris Konings (28) werkt sinds februari 2017 bij Blauw Utrecht en heeft het in korte tijd weten te schoppen tot bedrijfsleider. Wij vroegen hem naar... Lees verder