Sate Lilit

Recept Sate Lilit
Recept voor ca. 10 stuks, medium pittig. Bereidingstijd: 40 minuten.

Ingrediënten:
2 cm gember
1 rode lombok (Spaanse peper)
2 knoflookteentjes
1 sjalotje
2 blaadjes djeruk purut (citgroengras)
20g gula djawa (palmsuiker)
sap van 0.5 limoen
1 tl ketumbar (gemalen koriander)
1 tl kunjit (gemalen geelwortel)
1 tl witte peper
0.5 tl zout

scheutje plantaardige olie
250 g kabeljauwfilet
250 g rauwe gepelde garnalen
30 g gemalen kokos
10 dunne stengels sereh (citroengras)

1. Schild de gember en snijd de gember, lombok, knoflook en het sjalotje fijn. Verwijder de middelste harde nerf uit de djeruk purut en snijd de blaadjes fijn. Hak de gula djawa in stukjes. Maal alle ingredienten voor de bumbu in een keukenmachine of blender fijn.

2. Verhit de olie in een koekenpan of wok en fruit de bumbu op zacht vuur onder af en toe roeren gedurende 10 min., tot hij iets is ingedikt.

3. Dep de kabeljauw en garnalen goed droog met keukenpapier en hak ze in fijne stukjes tot een soort visgehakt. Doe de vis, kokos en bumbu in een kom en kneed de ingrediënten door elkaar.

4. Verwijder het buitense laagje van de stengels sereh, zodat je mooie dunne stengels hebt. Deze vormen de satéstokjes. Pak een handje van het vismengsel en kneed dat om de bolle witte kant van een serehstengel tot een worstje met een lengte van 8 a 10 cm.

5. Gril de vissatés in een grillpan of bak ze op een stukje bakpapier in de oven. Je kunt ze ook op de barbecue grillen; leg de vissatés dan op aluminiumfolie, want ze kunnen een beetje uit elkaar vallen.

Serveer de sate lilit met een partje limoen of wat chilisaus.

Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten
13 nov. 2019 - Blog

Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van... Lees verder
Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica
1 nov. 2019 - Blog

Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten,... Lees verder
Sate Rempah: de smaak van Malang, Indonesië
18 okt. 2019 - Blog

Bij Blauw wordt non-stop geëxperimenteerd met nieuwe smaken en verrassende gerechten. Zo heeft chef Titi in Blauw Amsterdam een nieuwe lekkernij bedacht: Sate Rempah! Geserveerd... Lees verder