Restaurant Blauw logo
rijstveld

Drie nieuwe smaken uit het hart van Indonesië bij Blauw

23 januari 2020


Onze chefs hebben een missie: de smaken en belevingen van authentiek en culinair Indonesië naar Nederland halen. Zo heeft Chef Titi weer drie nieuwe smaken van Indonesië deze kant op gebracht, geheel op eigen wijze klaargemaakt, maar met authentieke ingrediënten en bereidingswijzen. Nu op de kaart bij Blauw Amsterdam:

Sop Buntut

Sop Buntut
 

Sop Buntut is een populaire maaltijd in Indonesië. Dit gerecht is als een warme knuffel in een diep bord. Het Indonesische recept voor deze ossenstaartsoep komt van origine van Java en bevat kruiden als kaneel, kruidnagel en steranijs. Omdat de staart van de os veel smaak afgeeft, kan hier een krachtige soep van gemaakt worden. Door de staart lang te koken op laag vuur, valt het vlees vanzelf van het bot. Dit wordt dan opnieuw verwerkt in de soep. Zo'n bord dampende soep met grove stukken groente, aardappel en winterse kruiden is natuurlijk nóg lekkerder in het koude, natte Nederland.

 

Ayam Pop Gulai Padang

Ayam Pop Gulai Padang
 

Ayam Pop Gulai Padang in currysaus gemarineerde, knapperig gebakken kippenbout en heeft zijn naam te danken aan het *POP* geluid dat de kip maakt als het in hete olie wordt gelegd. Het gerecht is onderdeel van 'Padang cuisine', de keuken van het Minangkabau van West-Sumatra in Indonesië. Deze keuken is vernoemd naar Padang - de hoofdstad van de provincie West-Sumatra - en staat bekend om het gebruik van kokosmelk en hete pepers.

 

Chef Titi: "Padang is romig en heet. Dat zijn echt de smaken waar ik mee opgegroeid ben. Omdat Sumatra altijd zo internationaal is geweest, is de keuken beïnvloed door de hete pepers en curryachtige smaken uit India, maar ook uit landen als Portugal en de Arabische landen. In Indonesië verwerken we dat weer op onze eigen wijze. Daardoor is deze keuken echt een smeltkroes van culturele invloeden en smaken. Dat is echt uniek aan West-Sumatra".

 

Leuk feitje: In Padang restaurants is het gebruikelijk om met je handen te eten. Daarom wordt op Sumatra bij je eten vaak een kom kraanwater met een schijfje limoen geserveerd om je handen te wassen voor en na het eten.?

 

Rempeyek

rempeyek
 

Deze kroontjes zijn gefrituurde hartige Javaanse crackers en worden door chef Titi gebruikt als garnering voor de Pecel Madiun (groenten in pindasaus), een gerecht dat helemaal vegan is bij restaurant Blauw. Rempeyek is een leuk alternatief voor het meer bekende kroepoek en wordt vaak gemaakt van gefrituurde rijstbloem met kokosmelk en kent combinaties met pinda, gedroogde ansjovis of garnaal. Een echte kroon op het werk van een chef.

 

Wil je de smaken van Indonesië komen proeven bij restaurant Blauw? Reserveer dan snel je tafel in Utrecht of Amsterdam!


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker