Nieuw bij Restaurant Blauw: Laksa Tahu en Lams Krengsengan

16 dec 2019


Het nieuwe jaar staat al op de hoek van de straat te wachten! En bij een nieuw jaar hoort natuurlijk een vernieuwd menu. Zowel Chef Hendra van Blauw Utrecht als Chef Titi van Blauw Amsterdam hebben er weer op los geëxperimenteerd met een paar heerlijke recepten. Dit zijn twee van de gerechten die de nieuwe menukaarten hebben gehaald. Een prachtige combinatie van familierecepten en nieuwe ontdekkingen. 

Restaurants Blauw Utrecht en Amsterdam hebben beiden weer veel nieuwe gerechten op de kaart. De authentieke rijsttafels zijn bij beide restaurants identiek, maar alle andere gerechten zijn uniek per restaurant en naar signatuur van de chefs.

Lams Krengsengan bij Blauw Amsterdam

Langzaam gegaard en gegrild lamsvlees met bumbu krengsengan, kaneel en kecap manis. Een van origine Oost-Javaans gerecht, maar door Chef Titi klaargemaakt naar een gekoesterd familierecept.

We vroegen Chef Titi waarom ze nu juist dit gerecht op de kaart heeft gezet. Zij vertelt ons over een fijne herinnering aan de Lams Krengsengan: “Ik heb een warme herinnering aan dit gerecht. Mijn zus maakte het vaak voor haar familie. Ze kan eigenlijk helemaal niet zo goed koken, maar dit gerecht maakt ze als de beste. Als ik bij haar langs ging, maakte ze het altijd voor me klaar. Krengsengan komt oorspronkelijk uit Midden-Java. De Indonesisch-Arabische gemeenschap in Surabaya (Oost-Java) heeft de extra warme kruiden en specerijen als kaneel, steranijs en gember aan het gerecht toegevoegd. Dat maakt de smaak nog intenser. Tijdens het Multi 010/020 diner laatst heb ik de Bumbu van Krengsengan gemaakt als saus bij het hoofdgerecht. Daarvoor kreeg ik een heel mooi compliment: “De saus maakt de chef!”. Ik heb laatst nog een berichtje naar mijn zus gestuurd, dat ik zo blij met haar Krengsengan ben.”

Laksa Tahu bij Blauw Utrecht

Bij Blauw Utrecht wilde Chef Hendra graag een lekker vegan gerecht aan de kaart toevoegen. Een gerecht dat compromisloos lekker is, ongeacht of je vegetariër, veganist of geen van beiden bent. Het uitgangspunt was een smaakexplosie van een gerecht. Het resultaat? Een heerlijk vegan gerecht, geboren uit de creativiteit van chef Hendra. Bij de eerste keer proberen was het meteen goed. Toen wij gingen proeven, dachten we eerst dat er kip in zat, maar dat bleek tofu te zijn!

Chef Hendra vertelt over het gerecht: “Laksa is een pittige kokos-currysoep met fris citroengras. Wat deze Laksa zo bijzonder maakt is dat in verschillende delen van Indonesië het hoofdingrediënt verschillend is. Bijvoorbeeld de Laksa Udang met garnaal, of op andere plekken met kip of taugé. Bij Blauw willen we de Laksa graag aan Nederland introduceren en mijn keuze is gevallen op Laksa Tahu met tofu. Een bewuste keuze, zodat iedereen van de Indonesische keuken kan genieten. Ook als je veganist bent. ”

Bedrijfsleider Morris voegt er lachend aan toe: “Dit is typisch Hendra. Met zijn eigen twist die hij, zoals wel vaker, lekker geheim laat.”

 

Ben je benieuwd naar alle nieuwe smaken van Blauw? Reserveer dan snel je tafel bij Blauw Utrecht of Blauw Amsterdam!

Restaurant Blauw
Wegens succes, ook in 2020 sambalworkshops bij Blauw
10 jan. 2020 - Blog

Altijd al willen weten hoe je authentiek Indonesische sambal maakt? Of wil je gewoon je kookkunsten een beetje bijspijkeren? Dat komt goed uit! Wij delen... Lees verder
De smaak van restaurant Blauw in een glas: Gin 7 Rempah
27 dec. 2019 - Blog

Veel mensen kennen ons van onze authentieke rijsttafels. Je zou het onze signature dish kunnen noemen. Hoog tijd om daar ook een echt Blauw-signature drankje... Lees verder
Chef Otto (8 jaar) maakt 5-sterren dessert bij Blauw Amsterdam
23 dec. 2019 - Blog

Chef Titi van Blauw Amsterdam heeft gisteravond versterking gekregen van nieuw aanstormend talent Otto.     Chef Titi: "Dit is Otto, bijna 9 jaar. Een... Lees verder