Restaurant Blauw logo
Koffie & Cappuccino restaurant Blauw

De kracht van goede koffie

3 maart 2017


Maryati

Mijn naam is Maryati en ik werk als manager bij Restaurant Blauw in Amsterdam. Tijdens mijn studie diergeneeskunde riep mijn horecahart toch harder dan de studieboeken. Sindsdien ben ik eigenlijk altijd fulltime hoofd-bediening geweest. Na drie jaar, ging ik verder rondkijken en zo ben ik binnengekomen bij Blauw. Ik ben begonnen als assistent van Meta, de manager van Blauw Utrecht, die destijds beide vestigingen onder haar hoede had. Inmiddels ben ik restaurantmanager van Blauw Amsterdam en heb het hier enorm naar mijn zin.

 

Het team is in transitie: ik heb net een nieuwe assistent en een hoop leuke, nieuwe en frisse krachten, waarnaast we doorlopend aanvulling zoeken. Gedurende dit selectieproces kijk ik naar ieders specifieke kwaliteiten en doe ik mijn best om de mensen tot hun recht te laten komen. Ik zie het liefst dat mijn team zich de materie eigen maakt en dat vervolgens kan omzetten in een eigen verhaal. Dat spreekt de gasten ook veel meer aan dan een ingestudeerde tekst.

 

Het doorgeven van een passie

Mijn persoonlijke passie ligt bij koffie. Het is net als bier en wijn een natuurproduct en daar valt zoveel over te leren. Sommige gespecialiseerde koffiezaken hebben geweldige automaten waar je alles kunt finetunen en afstellen en zelfs de bonen worden soms ter plekke gebrand. Dat vind ik echt geweldig. Het is veel te veel werk voor hier, maar het fascineert me wel.

 

Nu ik een nieuw team heb, ik wil ze graag ‘opvoeden’ met koffiekennis. Dus niet naar de automatische koffieschuimer grijpen als het even niet lukt, maar zelf oefenen tot het wel lukt. Daar gaat tijd en aandacht in zitten, maar het resultaat is het dubbel en dwars waard. Ik gooi liever vier pakken melk weg tijdens het oefenen, dan dat gasten een lagere kwaliteit latte of cappuccino voorgeschoteld krijgen.

 

(G)een koffietype

Grappig genoeg drink ik zelf nauwelijks koffie. Ik ben meer een theeleut, maar als ik koffie drink, wil ik wel hoogwaardige kwaliteit. Je kan veel aan koffie verpesten, het is een heel bewerkelijk product. En wist je trouwens dat koffie niet alleen maar naar koffie smaakt? Je hebt een variëteit aan smaaktonen die verschillen per boonsoort; sommige hebben wat grassigs en andere zelfs hinten van rood fruit.

 

Ik merk dat mensen tegenwoordig een stuk minder koffie drinken, ze willen na het eten liever uitbuiken met een kop thee in plaats van een kick van een kop koffie. Dat maakt wel dat áls ze koffie drinken, ze daar echt van willen genieten. De opkomst van de vele koffietentjes is hier een resultaat van. Mensen krijgen steeds meer koffiekennis en worden steeds kritischer. Persoonlijk ben ik daar alleen maar blij mee, zo weet ik dat mensen mijn werk waarderen.

 De laatste herinnering

Koffie is vaak het laatste wat gasten van een restaurantbezoek meekrijgen; het is de afsluiter van de avond en het blijft mensen bij. Toen ik hier net kwam werken, merkte ik dat het niveau wel wat omhoog kon. Zo kreeg ik een leuk compliment vanuit de keuken. De koks gaven aan dat ze geen suiker in de koffie hoefden te doen als ik die had gezet; het was vanzelf al zoet genoeg. Tja, dat bittere komt vooral van verbrande koffie en te lang doorgestoomd melkschuim. Er bleek dus heel wat werk aan de winkel, maar ik kan zeggen dat we nu zeer goede koffie serveren!

 

Wil jij je in de watten laten leggen door ons team en de avond (al dan niet) afsluiten met een goede kop koffie? Reserveer een tafel en kom genieten bij Blauw!


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker