Restaurant Blauw logo
bier, indonesisch restaurant blauw

Huisgebrouwen | Dennis over zijn bier

18 mei 2017


Dennis werkt nu bijna een jaar fulltime in de bediening bij Restaurant Blauw Utrecht

 

bier
 

Deze horecatopper heeft met zijn 22 jaar al een imposant cv. Wij spraken hem over het werken bij Blauw en zijn grote passie: bier!

 

Dennis, fijn dat je even tijd hebt kunnen maken. Laten we bij het begin beginnen. Hoe ben je bij Blauw terecht gekomen? ‘Ik zat in-between-jobs en Blauw benaderde me. Na een kop koffie was het gelijk duidelijk: hier wilde ik aan de slag! We vormen een klein, hecht team. Van het Indonesische keukenteam tot de degenen op kantoor, hoe divers de personen ook zijn, we staan allemaal voor elkaar klaar!’

 

Buiten zijn werk om is Dennis druk bezig met het brouwen van zijn eigen bier. Over het ontstaan van deze passie vertelt hij:

 

‘Tijdens mijn eerste horecabaantje bij Belgisch Biercafé Olivier ontstond mijn liefde voor bier. Dat werd daar natuurlijk met de paplepel ingegoten, maar op mij had het extra veel indruk. Het is blijven hangen en bier werd mijn hobby. Op de Middelbare Hotelschool vonden ze het trouwens vreselijk. Daar kwam men uit de wijnwereld en bier werd niet gewaardeerd. Wijn vind ik ook leuk hoor, maar ik kan veel meer met bier. Qua pairing met eten, maar ook om ermee te koken en het te proeven. Ik begrijp bier gewoon.’

 

Maar wat is er dan zo mooi aan bier?

 

‘Bier kan je maken zoals je het echt wilt hebben. Je bent niet afhankelijk van het weer of andere externe invloeden. Alle stappen zijn te controleren. Van de maling van het graan tot de temperatuur in de ketels, je proeft het allemaal terug in het eindproduct.’

 

Dennis zijn bierliefde hield niet op bij proeven. Hij besloot, samen met twee vrienden, bier te gaan maken. ‘We lazen boeken, bekeken filmpjes en kochten en alle benodigdheden om zelf te gaan bouwen en brouwen. We hebben onze eigen ketels gemaakt, die staan bij mij achterin de tuin. Het zijn batches van 40 liter. Dat is niet veel, maar we kunnen zo wel iedere week twee nieuwe bieren maken.’

 

bier
 

En wat vinden de buren daarvan?

 

‘Onze drie ketels en twee waterketels staan buiten onder een afdak. De buren vinden het helemaal goed, maar aan de andere kant van de straat wordt er gebouwd en zie ik de bouwvakkers weleens verbaasd omkijken als de stoomwolken van de ketels afkomen.’

 

Omdat er wekelijks nieuwe bieren worden gemaakt, hebben veel soorten de revue gepasseerd. Dennis vertelt over zijn meest favoriete bieren: ‘Ik ben gek op onze dubbel IPA. Het bier is best fruitig, maar wel stevig in de afdronk. Ook hadden we een fantastisch mooi blondbier van rond de 8%. O, en onze Porter, die is iets zwaarder met een alcoholpercentage van boven de 9% met veel koffie en karamel in de smaak. Heerlijk in de winter. En ik kan ook al verklappen dat ons Saison bier net klaar is. Het is een echt zomerbiertje: fris en lekker doordrinkbaar.

 

Als biermaker zijn er ook meesters tegen wie Dennis opkijkt. ‘De Scheldebrouwerij maakt schitterend bier. Zij gebruiken soms zelfs Scheldewater voor een zilte kick! Hun gistcultuur is, niet na te maken.’

 

En wanneer kunnen we jouw bier bij Blauw proeven?

 

‘Ik ben tevreden over het Brand bier bij Blauw, dus het heeft geen haast. Ik ook moet zeggen dat onze IPA met veel citrus in de smaak erg goed gaat bij de kruidige gerechten uit de Indonesische keuken. In de toekomst hoop ik uiteraard genoeg consistentie en volume te kunnen draaien om mijn eigen gebrouwen bier bij Blauw te kunnen schenken.’

 

Wil jij ons bier komen proeven? Reserveer dan nu een tafel. En misschien loop je Dennis zelf tegen het lijf!


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker