De grootse smaken van een klein team

16 feb 2017


IstieIk werk, met een korte pauze, ongeveer vier jaar bij Blauw. Het restaurant in Utrecht is kleiner dan dat in Amsterdam, dus we staan met twee personen in de keuken. We zijn allemaal zelfstandig werkend kok met ruime ervaring en hebben geen chefkok. Mijn collega’s werken al jaren bij Blauw, dus we weten hoe het werkt. Eigenlijk werkt het best fijn, we communiceren veel en verdelen de taken zelf. We lossen alles zelf op en werken erg zelfstandig.

De smaken van thuis

Ik kom van oorsprong uit Bandoeng op West-Java en woon nu zo’n 18 jaar in Nederland. Sindsdien heb ik in verschillende Indonesische restaurants gewerkt. De rijsttafel is een echte signature dish van veel restaurants, je ziet dat er enorm wordt gevarieerd en dat levert mooie combinaties op. Zo ook bij Blauw. Onze rijsttafel bestaat uit een selectie van de fijnste Indonesische gerechten. We gebruiken dezelfde ingrediënten als in Indonesië, dus zo komen de smaken in de buurt van wat ik thuis gewend ben.

In de keuken bij Blauw werken alleen Indonesische mensen. Wij weten toch het beste hoe de gerechten horen te smaken, dat is bijna niet aan te leren aan iemand die niet met de Indonesische keuken opgegroeid is. Probeer omgekeerd iemand uit Indonesië maar eens een perfecte stamppot te laten maken.
We spreken allemaal een andere taal, want met al die eilanden kent Indonesië erg veel talen en dialecten. Gelukkig spreken we allemaal Bahasa Indonesisch, dat verstaan we allemaal.

Marinades, sauzen en pruttelende pannen

Ik vind het leuk om Nederlanders kennis te laten maken met de keuken van mijn vaderland.
Het is dan ook extra leuk als een gast even de keuken in stapt om ons een compliment te geven. Dat weet je dat je goed bezig bent. Het is fijn om waardering te krijgen voor je werk, want we leggen ons hart in het eten. Daarbij is er natuurlijk het geheim van de keuken van Blauw. Wat ik daar over kan vertellen? We maken alles zelf. Neem nou onze boemboes. Die maken we met originele Indonesische ingrediënten zoals kemirinoten, sereh, kaneel, gember. Dat zijn de smaken die me aan thuis doen denken. Er staan hier altijd pannen te pruttelen met de lekkerste stoofschotels. De bekendste zijn denk ik onze daging rendang en babi ketjap, die staan een hele nacht te smoren in de mooiste smaken. Mijn favoriete gerecht is de saté kambing. We hebben echt goed vlees, want dat luistert heel nauw. Hierdoor is onze saté kambing heerlijk mals. Onze huisgemaakte marinade maakt het gerecht helemaal af. Elke keer als ik hier aan het koken ben, voeren de geuren en smaken we even terug naar Indonesië.

Wil jij ook de authentieke smaak van Indonesië proeven? Kom naar Blauw! Reserveer een tafel en laat je in de watten leggen.

Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten
13 nov. 2019 - Blog

Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van... Lees verder
Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica
1 nov. 2019 - Blog

Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten,... Lees verder
Sate Rempah: de smaak van Malang, Indonesië
18 okt. 2019 - Blog

Bij Blauw wordt non-stop geëxperimenteerd met nieuwe smaken en verrassende gerechten. Zo heeft chef Titi in Blauw Amsterdam een nieuwe lekkernij bedacht: Sate Rempah! Geserveerd... Lees verder