Restaurant Blauw logo
Gin 7 Rempah Restaurant Blauw

De smaak van restaurant Blauw in een glas: Gin 7 Rempah

27 december 2019


Veel mensen kennen ons van onze authentieke rijsttafels. Je zou het onze signature dish kunnen noemen. Hoog tijd om daar ook een echt Blauw-signature drankje aan toe te voegen. En precies dat is Gin 7 Rempah: een unieke high-end gin die helemaal naar eigen receptuur is samengesteld, zodat deze extra goed samengaat met authentiek Indonesisch eten.

 

7 Rempah = Zeven specerijen

We wisten al snel dat we een gin wilden maken met authentiek Indonesische ingrediënten zoals pandanblad en steranijs, maar 'gewone gin' werkt niet zomaar met pandan. Daarom moesten we op zoek naar de perfecte balans tussen meerdere ingrediënten en specerijen. Zo ontstond een gin met een bijzonder rijk smaakpalet - bestaande uit wel zeven specerijen!

 

1. Jeneverbes
2. Koriander
3. Pandanblad
4. Purut blad
5. Kruidnagel
6. Sereh
7. Rawit

 

Bij de eerste proefsessie waren we enorm verrast. Het klopte vrijwel meteen. We hoefden alleen wat te finetunen. Vervolgens gingen we opschalen. Daarvoor hadden we de perfecte partner in de Pronckheer.

 

Destilleerderij de Pronckheer

Gin 7 Rempah is een gin die helemaal naar eigen receptuur is, maar die niet gemaakt kan worden zonder de hulp van Arjan Smit en Inge Stolk van de Pronckheer. Streekrestaurant de Pronckheer in Cothen was een van de meest innovatieve restaurants van Nederland. In februari 2018 gooiden de eigenaren het roer om en gingen zij vol voor hun nieuwe droom: een eigen destilleerderij. Tijdens de zoektocht naar een oplossing voor beschadigd en overgebleven fruit dat anders wordt weggegooid, vonden Arjan Smit en Inge Stolk de formule voor een nieuwe uitdaging: 100% natuurzuivere destillaten. Samen met restaurant Blauw gingen ze de uitdaging aan om een gin te ontwikkelen met authentiek Indonesische smaken.

 


 

Waar Nederland en Indonesië elkaar ontmoeten

Het leuke is dat in een gin-tonic niet alleen authentiek Indonesisch zit, maar ook een beetje Nederlands. Het heeft een geschiedenis met 'onze' Nederlandse jenever. Want gin stamt af van jenever, of zoals het ook wel wordt genoemd: genever (juist, met een g) . De jeneverbes is de belangrijkste grondstof van gin. Jenever werd rond 1269 gezien als een medicijn, zo schrijft ook de Complete Gids voor Gin & Tonic, van Frédéric Du Bois en Isabel Boons. Via wat omwegen kwam de jenever uiteindelijk door de Britten en hun Britse Oost-Indische Compagnie in Indonesië terecht. Daar vermengden ze het in een tonic met kinine, wat gebruikt werd ter voorkoming van malaria. Dat spul was van zichzelf haast niet te drinken en dus leukten ze de kinine op met suiker, limoen, water en later hun geliefde gin. De gin-tonic was geboren!

 

"Dit smaakt naar Blauw!"

Als je de gin-fles opent, is de geur het eerste dat opvalt. Het is een hele karakteristieke en aromatische gin. Natuurlijk ruikt het in de eerste plaats naar gin, maar de geur van pandan komt je direct tegemoet. We serveren de gin als een gin-tonic, op ijs, met een stukje kunyitblad, steranijs en een schijfje limoen. Dan komen de smaken helemaal tot z'n recht. Van de week lieten we het proeven om de eerste reacties in het wild te zien. Dat was erg leuk. En van de leukste reacties was: “Wow, dit smaakt naar Blauw!”. Op de één of andere manier weet je dat meteen. We vinden het heel tof dat we weer een typische Blauw-smaakexplosie hebben kunnen maken, waarbij je veel nuance proeft, maar geen van de ingrediënten elkaar overschaduwen. Inmiddels serveren we de Gin 7 Rempah in zowel Utrecht als Amsterdam in het restaurant.

 

Laat 2020 maar komen, wij hebben er gin in!

 


 

Wil je de gin komen proeven? De gin-tonic staat op onze nieuwe kaart in beide restaurants en is verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt. Reserveer snel je tafel!


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker