Es Tjendol: een tropische verfrissing

9 feb 2017


In tropisch Indonesië bieden frisse drankjes de nodige verkoeling. Één van de bekendste drankjes is Es Tjendol: een mix van kokosmelk, palmsuiker, ijs en groene jelly van rijstmeel. Dat klinkt wat curieus, maar het resultaat mag er zeker zijn! De tropische smaak van kokos, het koude ijs en het zoetje van de palmsuiker maakt dit drankje een favoriet onder de Indonesiërs.

170320 Cendol

De introductie van ‘Es’

Je vindt Es Tjendol in zuidoost azië bij kraampjes langs de straat waar het ter plekke wordt gemaakt. De naam Tjendol komt van het Indonesische woord jendol, wat ‘gezwollen’ betekent. Dit refereert aan de dikke sliertjes onderin het glas, die iets van gezwollen sliertjes of wormpjes weg hebben. Ze zijn vrij neutraal van smaak en hebben een zachte bite. Je kunt het vergelijken met de tapiocabonen in bubble tea.

De eerste beschrijving van Tjendol dateert uit de jaren ’30. Toen werd de drank nog op kamer temperatuur geserveerd, maar met met het intreden van koeltechnieken werd ijs een onmisbaar element van deze tropische drank. En zo veranderde Tjendol in Es Tjendol.

Es Tjendol à la Blauw

Zoals dat met velen recepten gaat, varieert ook de samenstelling van Es Tjendol per regio. En daarom hebben wij onze eigen Blauw variant samengesteld. Zo gebruiken we in plaats van schaafijs ,smaakvol kokosijs. De slierten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel met groene kleurstof, maar wij gebruiken smaakvolle pandan dat van nature gekleurd is.

In Indonesië wordt Es Tjendol de hele dag door gedronken, maar in Nederland zetten wij het liefst na de maaltijd een lange lepel in een glas Tjendol. In Amsterdam serveren wij in plaats van het drankje Es Tjendol een panna cotta met tjendol smaak. Nieuwsgierig geworden? Kom onze Es Tjendol proeven en reserveer!
es tjendol vendor straatverkoop

Nadia Khaleghi
Storyteller met een passie voor gastronomie en online marketing.
Recept Asam Pade
11 nov. 2017 - Blog

Asam Pade met corvina Asam Pade (gestoofde vis in een spicy, fris zure bouillion) is een van de favoriete gerechten uit Padang (West Sumatra) Ingrediënten:... Lees verder
Recept Frikadel djagung
3 okt. 2017 - Blog

Ingrediënten  300 gr mais 60 gr bloem paar takjes selderij 1 kleine rode ui 2 teentjes knoflook 2 eieren zonnebloemolie olie om te bakken Snuf... Lees verder
ECOtap | schoon drinkwater in Kenia
20 sep. 2017 - Info

Lieve gasten, zoals jullie wellicht al weten maken wij in onze restaurants gebruik van de ECOtap. Maar wat houdt de ECOtap in? Het is een... Lees verder