Es Tjendol: een tropische verfrissing

9 feb 2017


In tropisch Indonesië bieden frisse drankjes de nodige verkoeling. Één van de bekendste drankjes is Es Tjendol: een mix van kokosmelk, palmsuiker, ijs en groene jelly van rijstmeel. Dat klinkt wat curieus, maar het resultaat mag er zeker zijn! De tropische smaak van kokos, het koude ijs en het zoetje van de palmsuiker maakt dit drankje een favoriet onder de Indonesiërs.

170320 Cendol

De introductie van ‘Es’

Je vindt Es Tjendol in zuidoost azië bij kraampjes langs de straat waar het ter plekke wordt gemaakt. De naam Tjendol komt van het Indonesische woord jendol, wat ‘gezwollen’ betekent. Dit refereert aan de dikke sliertjes onderin het glas, die iets van gezwollen sliertjes of wormpjes weg hebben. Ze zijn vrij neutraal van smaak en hebben een zachte bite. Je kunt het vergelijken met de tapiocabonen in bubble tea.

De eerste beschrijving van Tjendol dateert uit de jaren ’30. Toen werd de drank nog op kamer temperatuur geserveerd, maar met met het intreden van koeltechnieken werd ijs een onmisbaar element van deze tropische drank. En zo veranderde Tjendol in Es Tjendol.

Es Tjendol à la Blauw

Zoals dat met velen recepten gaat, varieert ook de samenstelling van Es Tjendol per regio. En daarom hebben wij onze eigen Blauw variant samengesteld. Zo gebruiken we in plaats van schaafijs ,smaakvol kokosijs. De slierten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel met groene kleurstof, maar wij gebruiken smaakvolle pandan dat van nature gekleurd is.

In Indonesië wordt Es Tjendol de hele dag door gedronken, maar in Nederland zetten wij het liefst na de maaltijd een lange lepel in een glas Tjendol. In Amsterdam serveren wij in plaats van het drankje Es Tjendol een panna cotta met tjendol smaak. Nieuwsgierig geworden? Kom onze Es Tjendol proeven en reserveer!
es tjendol vendor straatverkoop

Chef Titi maakt als eerste in Nederland Klepontaart!
11 sep. 2019 - Blog

Klepon is super populaire lekkernij afkomstig uit Indonesië. De kleurige suikerbom is een heuse hype in het land en dat laat onze chef Titi zich... Lees verder
"Elk jaar probeer ik terug te gaan naar Indonesië om nieuwe smaken en gerechten te proeven"
28 aug. 2019 - Blog

Hendra Subandrio (33) werkte van december 2013 tot 2017 bij Blauw Amsterdam als chef-kok. Sinds april 2019 is hij terug op het nest, maar dit... Lees verder
''Onze Sambal Badjak gooi ik zelfs na twee jaar nog overal overheen. Die smaak gaat nooit vervelen.''
9 aug. 2019 - Blog

Morris Konings (28) werkt sinds februari 2017 bij Blauw Utrecht en heeft het in korte tijd weten te schoppen tot bedrijfsleider. Wij vroegen hem naar... Lees verder