Es Tjendol: een tropische verfrissing

9 feb 2017


In tropisch Indonesië bieden frisse drankjes de nodige verkoeling. Één van de bekendste drankjes is Es Tjendol: een mix van kokosmelk, palmsuiker, ijs en groene jelly van rijstmeel. Dat klinkt wat curieus, maar het resultaat mag er zeker zijn! De tropische smaak van kokos, het koude ijs en het zoetje van de palmsuiker maakt dit drankje een favoriet onder de Indonesiërs.

170320 Cendol

De introductie van ‘Es’

Je vindt Es Tjendol in zuidoost azië bij kraampjes langs de straat waar het ter plekke wordt gemaakt. De naam Tjendol komt van het Indonesische woord jendol, wat ‘gezwollen’ betekent. Dit refereert aan de dikke sliertjes onderin het glas, die iets van gezwollen sliertjes of wormpjes weg hebben. Ze zijn vrij neutraal van smaak en hebben een zachte bite. Je kunt het vergelijken met de tapiocabonen in bubble tea.

De eerste beschrijving van Tjendol dateert uit de jaren ’30. Toen werd de drank nog op kamer temperatuur geserveerd, maar met met het intreden van koeltechnieken werd ijs een onmisbaar element van deze tropische drank. En zo veranderde Tjendol in Es Tjendol.

Es Tjendol à la Blauw

Zoals dat met velen recepten gaat, varieert ook de samenstelling van Es Tjendol per regio. En daarom hebben wij onze eigen Blauw variant samengesteld. Zo gebruiken we in plaats van schaafijs ,smaakvol kokosijs. De slierten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel met groene kleurstof, maar wij gebruiken smaakvolle pandan dat van nature gekleurd is.

In Indonesië wordt Es Tjendol de hele dag door gedronken, maar in Nederland zetten wij het liefst na de maaltijd een lange lepel in een glas Tjendol. In Amsterdam serveren wij in plaats van het drankje Es Tjendol een panna cotta met tjendol smaak. Nieuwsgierig geworden? Kom onze Es Tjendol proeven en reserveer!
es tjendol vendor straatverkoop

Nadia Khaleghi
Storyteller met een passie voor gastronomie en online marketing.
Blauw on Tour | Foodtruck
16 jul. 2017 - Blog

BLAUW ON TOUR Wellicht heb je hem al langs zien komen, onze foodtruck. Voor het eerst gaan we dit jaar met onze gloednieuwe, rode foodtruck... Lees verder
Sate lilit
30 jun. 2017 - Blog

Herkomst: Bali Op Bali maken ze sateh door eerst vlees of vis fijn te malen en dat te mengen met kokos en specerijen. Daarvan wordt... Lees verder
Recept Bika Ambon
28 jun. 2017 - Blog

Ingredienten 50 gr rijstmeel 100 gr bloem 250 gr tapiocameel 275 gr suiker 1 eetlepel giste 1 pandanblad 10 eieren 2 dl. dikke santen (kokoscreme)... Lees verder