Es Tjendol: een tropische verfrissing

9 feb 2017


In tropisch Indonesië bieden frisse drankjes de nodige verkoeling. Één van de bekendste drankjes is Es Tjendol: een mix van kokosmelk, palmsuiker, ijs en groene jelly van rijstmeel. Dat klinkt wat curieus, maar het resultaat mag er zeker zijn! De tropische smaak van kokos, het koude ijs en het zoetje van de palmsuiker maakt dit drankje een favoriet onder de Indonesiërs.

170320 Cendol

De introductie van ‘Es’

Je vindt Es Tjendol in zuidoost azië bij kraampjes langs de straat waar het ter plekke wordt gemaakt. De naam Tjendol komt van het Indonesische woord jendol, wat ‘gezwollen’ betekent. Dit refereert aan de dikke sliertjes onderin het glas, die iets van gezwollen sliertjes of wormpjes weg hebben. Ze zijn vrij neutraal van smaak en hebben een zachte bite. Je kunt het vergelijken met de tapiocabonen in bubble tea.

De eerste beschrijving van Tjendol dateert uit de jaren ’30. Toen werd de drank nog op kamer temperatuur geserveerd, maar met met het intreden van koeltechnieken werd ijs een onmisbaar element van deze tropische drank. En zo veranderde Tjendol in Es Tjendol.

Es Tjendol à la Blauw

Zoals dat met velen recepten gaat, varieert ook de samenstelling van Es Tjendol per regio. En daarom hebben wij onze eigen Blauw variant samengesteld. Zo gebruiken we in plaats van schaafijs ,smaakvol kokosijs. De slierten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel met groene kleurstof, maar wij gebruiken smaakvolle pandan dat van nature gekleurd is.

In Indonesië wordt Es Tjendol de hele dag door gedronken, maar in Nederland zetten wij het liefst na de maaltijd een lange lepel in een glas Tjendol. In Amsterdam serveren wij in plaats van het drankje Es Tjendol een panna cotta met tjendol smaak. Nieuwsgierig geworden? Kom onze Es Tjendol proeven en reserveer!
es tjendol vendor straatverkoop

Nadia Khaleghi
Storyteller met een passie voor gastronomie en online marketing.
Leuk om te doen en ook nog eens erg lekker: Pangsit met gekruid gehakt
10 feb. 2018 - Blog

Ingrediënten: 1 pakje kleine wontonvellen van 10 bij 10 cm 300 gram rundergehakt 1 theelepel bouillonpoeder 1 eetlepel oestersaus 2 teentjes knoflook 1 kleine ui... Lees verder
De liefde van koks | Felix Pontoh
1 feb. 2018 - Blog

Liefde voor het vak FELIX PONTOH, 39 jaar en woonachtig in Utrecht. “Ik werk vanaf het begin bij Blauw, wat betekent dat ik dit jaar... Lees verder
BLAUW draagt zijn steentje bij aan duurzame visconsumptie
22 jan. 2018 - Blog

Partner stichting Vis&Seizoen Sinds kort zijn wij partner van stichting Vis & Seizoen. De stichting is een initiatief van versvishandel Jan van As en is... Lees verder