De rijsttafel: een tafel vol smaken

30 mrt 2017


Het is misschien wel het bekendste gerecht uit het verre oosten: De rijsttafel. Een tafel vol met verschillende tropische, kruidige gerechten die allemaal tegelijk worden geserveerd. Ook bij restaurant Blauw is de rijsttafel het meest populaire gerecht. Maar waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan en wat is nou een échte rijsttafel?

Door het grote aantal gerechten en het feit dat alle gerechten tegelijk op tafel kwamen, was de rijsttafel alleen weggelegd voor degenen die het personeel hadden om dit alles te bereiden en te serveren. De gerechten komen uit alle delen van Indonesië en bevatten een breed smaakpalet zodat het geheel een mooie balans vormt.

Over het ontstaan van de rijsttafel doen veel verhalen de ronde, maar het meest aannemelijke is dat de koloniale overheersers om een feestmaal vroegen en dat een tafel vol kleine gerechtjes een geïmproviseerde oplossing was. De rijsttafel was dus geen dagelijkse aangelegenheid, maar werd vooral gebruikt om gasten te imponeren.

Indonesisch of Indisch?

Je ziet beide Indisch staat voor de Nederlandse bewoners en Indonesisch voor de oorspronkelijke bewoners van Indonesië. De gerechten van een de rijsttafel zijn adapties van Indonesische recepten, aangepast aan de westerse smaak. Deze gerechten zijn dus niet authentiek Indonesisch, maar Indisch.

Indonesiërs zien de rijsttafel niet als deel van hun eigen keuken, zij bereiden zo’n grote variatie gerechten alleen als offers voor ceremonies en daarbij zijn de authentieke Indonesische gerechten vaak net iets kruidiger.

Toen de Indiëgangers terugkeerden naar Nederland, namen zij de rijsttafel met zich mee. Inmiddels is deze verwennerij niet meer weg te denken uit ons culinaire erfgoed. Om een beeld te schetsen, hebben wij de bekendste gerechten van onze rijsttafel voor je op een rijtje gezet.

Sate ayam of sate kambing:

Sate van kip of geit, heerlijk mals en sappig door een hele nacht in onze authentieke marinade. Daarna kort gegrild zodat het vlees smeuïg blijft.

Gado-gado:

Een gezond gerecht met onze signature pindasaus. De groentes worden geblancheerd waardoor deze lekker knapperig blijven. Daaroverheen gaat een gulle lepel pindasaus met wat verkruimelde kroepoek, emping of gebakken uitjes.

Nasi:

Nasi betekent letterlijk ‘gekookte rijst’. Er bestaan oneindig veel varianten, zo is er nasi goreng, waar ‘goreng’ voor ‘gebakken’ staat. Gewone witte, gekookte rijst kent men als ‘nasi putih’ en gele rijst heet ‘nasi kuning’. Bij onze rijsttafels serveren wij nasi goreng en nasi putih.

Sajoer lodeh:

Beetgaar gekookte groente in een frisse kokossaus. Een fijne tegenhanger van stoofgerechten en pittige sauzen.

Om de rijsttafel op temperatuur te houden, worden de gerechtjes op warmhoudplaten gezet. En stokjes, die kun je wel vergeten. In Indonesië eet met de rechterhand, maar mes, vork en lepel volstaan ook.

Trek gekregen? Reserveer dan nu en laat je verrassen door onze rijk gevulde rijsttafel.

Dit is hoe je onze Sambal Goreng Udang Peteh thuis kunt maken
28 feb. 2020 - Blog

Wij zitten niet op onze recepten en vertellen je graag hoe jij de keuken van Blauw in huis haalt. Vandaag vertellen we je hoe je... Lees verder
Nationale Restaurantweek bij Blauw Utrecht & Blauw Amsterdam
13 feb. 2020 - Blog

Het is bijna weer tijd voor de nationale restaurantweken! Twee keer per jaar vindt het bijzondere evenement plaats. Tijdens deze 2,5 week kun je bij... Lees verder
Drie nieuwe smaken uit het hart van Indonesië bij Blauw
23 jan. 2020 - Blog

Onze chefs hebben een missie: de smaken en belevingen van authentiek en culinair Indonesië naar Nederland halen. Zo heeft Chef Titi weer drie nieuwe smaken... Lees verder