Restaurant Blauw logo
bakjes restaurant Blauw

De rijsttafel: een tafel vol smaken

30 maart 2017


Het is misschien wel het bekendste gerecht uit het verre oosten: De rijsttafel. Een tafel vol met verschillende tropische, kruidige gerechten die allemaal tegelijk worden geserveerd. Ook bij restaurant Blauw is de rijsttafel het meest populaire gerecht. Maar waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan en wat is nou een Ć©chte rijsttafel?

 

Door het grote aantal gerechten en het feit dat alle gerechten tegelijk op tafel kwamen, was de rijsttafel alleen weggelegd voor degenen die het personeel hadden om dit alles te bereiden en te serveren. De gerechten komen uit alle delen van Indonesiƫ en bevatten een breed smaakpalet zodat het geheel een mooie balans vormt.

 

Over het ontstaan van de rijsttafel doen veel verhalen de ronde, maar het meest aannemelijke is dat de koloniale overheersers om een feestmaal vroegen en dat een tafel vol kleine gerechtjes een geĆÆmproviseerde oplossing was. De rijsttafel was dus geen dagelijkse aangelegenheid, maar werd vooral gebruikt om gasten te imponeren.

 

Indonesisch of Indisch?

Je ziet beide Indisch staat voor de Nederlandse bewoners en Indonesisch voor de oorspronkelijke bewoners van Indonesiƫ. De gerechten van een de rijsttafel zijn adapties van Indonesische recepten, aangepast aan de westerse smaak. Deze gerechten zijn dus niet authentiek Indonesisch, maar Indisch.

 

IndonesiĆ«rs zien de rijsttafel niet als deel van hun eigen keuken, zij bereiden zoā€™n grote variatie gerechten alleen als offers voor ceremonies en daarbij zijn de authentieke Indonesische gerechten vaak net iets kruidiger.

 

Toen de Indiƫgangers terugkeerden naar Nederland, namen zij de rijsttafel met zich mee. Inmiddels is deze verwennerij niet meer weg te denken uit ons culinaire erfgoed. Om een beeld te schetsen, hebben wij de bekendste gerechten van onze rijsttafel voor je op een rijtje gezet.

 

Sate ayam of sate kambing:

Sate van kip of geit, heerlijk mals en sappig door een hele nacht in onze authentieke marinade. Daarna kort gegrild zodat het vlees smeuĆÆg blijft.

 

Gado-gado:

Een gezond gerecht met onze signature pindasaus. De groentes worden geblancheerd waardoor deze lekker knapperig blijven. Daaroverheen gaat een gulle lepel pindasaus met wat verkruimelde kroepoek, emping of gebakken uitjes.

 

Nasi:

Nasi betekent letterlijk ā€˜gekookte rijstā€™. Er bestaan oneindig veel varianten, zo is er nasi goreng, waar ā€˜gorengā€™ voor ā€˜gebakkenā€™ staat. Gewone witte, gekookte rijst kent men als ā€˜nasi putihā€™ en gele rijst heet ā€˜nasi kuningā€™. Bij onze rijsttafels serveren wij nasi goreng en nasi putih.

 

Sajoer lodeh:

Beetgaar gekookte groente in een frisse kokossaus. Een fijne tegenhanger van stoofgerechten en pittige sauzen.

 

Om de rijsttafel op temperatuur te houden, worden de gerechtjes op warmhoudplaten gezet. En stokjes, die kun je wel vergeten. In Indonesiƫ eet met de rechterhand, maar mes, vork en lepel volstaan ook.

 

Trek gekregen? Reserveer dan nu en laat je verrassen door onze rijk gevulde rijsttafel.


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker