Street food: De smaken van de straat

22 feb 2017


Kleine stalletjes bomvol verse producten. Een mengeling van kleuren en geuren met heel veel mensen die, al schuifelend door de menigte, hun maaltje bij elkaar sprokkelen. Je hoeft niet in Indonesië te zijn geweest om dit tafereel voor je te zien: een straat vol verkopers die ter plekke het lekkerste street food bereiden.

Eten is cultuur, dat weten wij als geen ander. En die cultuur proef je terug. De Indonesische keuken kent invloeden vanuit China en Nederland. De smaken zijn stevig, kruidig en hier en daar flink spicy. Vooral de bijgeleverde sauzen geven de gerechtjes extra pit. En omdat street food een centrale rol speelt in de Indonesische eetcultuur, vertellen wij je er graag meer over.

Culinair erfgoed

De traditie van street food kent een lange historie, de eerste bewijzen van de aanwezigheid van straatverkoop van eten dateren al uit de negende eeuw. De gerechten zijn een mengeling van invloeden van overheersers en de lokale keuken. Neem nou sateh, dat gerecht is voortgekomen uit kebab, een gerecht dat de Arabieren ooit in Indonesië introduceerden. De zoete kue cubit (kleine ronde cakejes) zijn geïnspireerd op oudhollandse poffertjes.

Iedere verkoper heeft zijn of haar eigen specialiteit, maar wat ze gemeen hebben is dat er verse producten worden gebruikt. De mobiele kraampjes worden pedagang kaki lima genoemd (vrij vertaald: vijf-voet-stoep). Die naam verwijst naar de vijf voet brede, overdekte stoepen genoemd, waar de street food verkopers traditiegetrouw staan. Street food bestaat veelal uit soepen, gefrituurde of gebakken hapjes en fruit. Ook drankjes zoals Es Tjendol worden veelvuldig op straat verkocht.

Ook zo’n trek gekregen? Wij hebben een assortiment street food samengesteld, lekker om te delen als voorgerecht. Als je op zaterdag of zondag tussen 17:00 en 17:30 bij ons komt eten, bieden wij deze hapjes van het huis aan. Reserveren is handig, maar binnenlopen kan ook altijd.

Dit is hoe je onze Sambal Goreng Udang Peteh thuis kunt maken
28 feb. 2020 - Blog

Wij zitten niet op onze recepten en vertellen je graag hoe jij de keuken van Blauw in huis haalt. Vandaag vertellen we je hoe je... Lees verder
Nationale Restaurantweek bij Blauw Utrecht & Blauw Amsterdam
13 feb. 2020 - Blog

Het is bijna weer tijd voor de nationale restaurantweken! Twee keer per jaar vindt het bijzondere evenement plaats. Tijdens deze 2,5 week kun je bij... Lees verder
Drie nieuwe smaken uit het hart van Indonesië bij Blauw
23 jan. 2020 - Blog

Onze chefs hebben een missie: de smaken en belevingen van authentiek en culinair Indonesië naar Nederland halen. Zo heeft Chef Titi weer drie nieuwe smaken... Lees verder