Street food: De smaken van de straat

22 feb 2017


Kleine stalletjes bomvol verse producten. Een mengeling van kleuren en geuren met heel veel mensen die, al schuifelend door de menigte, hun maaltje bij elkaar sprokkelen. Je hoeft niet in Indonesië te zijn geweest om dit tafereel voor je te zien: een straat vol verkopers die ter plekke het lekkerste street food bereiden.

Eten is cultuur, dat weten wij als geen ander. En die cultuur proef je terug. De Indonesische keuken kent invloeden vanuit China en Nederland. De smaken zijn stevig, kruidig en hier en daar flink spicy. Vooral de bijgeleverde sauzen geven de gerechtjes extra pit. En omdat street food een centrale rol speelt in de Indonesische eetcultuur, vertellen wij je er graag meer over.

Culinair erfgoed

De traditie van street food kent een lange historie, de eerste bewijzen van de aanwezigheid van straatverkoop van eten dateren al uit de negende eeuw. De gerechten zijn een mengeling van invloeden van overheersers en de lokale keuken. Neem nou sateh, dat gerecht is voortgekomen uit kebab, een gerecht dat de Arabieren ooit in Indonesië introduceerden. De zoete kue cubit (kleine ronde cakejes) zijn geïnspireerd op oudhollandse poffertjes.

Iedere verkoper heeft zijn of haar eigen specialiteit, maar wat ze gemeen hebben is dat er verse producten worden gebruikt. De mobiele kraampjes worden pedagang kaki lima genoemd (vrij vertaald: vijf-voet-stoep). Die naam verwijst naar de vijf voet brede, overdekte stoepen genoemd, waar de street food verkopers traditiegetrouw staan. Street food bestaat veelal uit soepen, gefrituurde of gebakken hapjes en fruit. Ook drankjes zoals Es Tjendol worden veelvuldig op straat verkocht.

Ook zo’n trek gekregen? Wij hebben een assortiment street food samengesteld, lekker om te delen als voorgerecht. Als je op zaterdag of zondag tussen 17:00 en 17:30 bij ons komt eten, bieden wij deze hapjes van het huis aan. Reserveren is handig, maar binnenlopen kan ook altijd.

Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten
13 nov. 2019 - Blog

Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van... Lees verder
Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica
1 nov. 2019 - Blog

Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten,... Lees verder
Sate Rempah: de smaak van Malang, Indonesië
18 okt. 2019 - Blog

Bij Blauw wordt non-stop geëxperimenteerd met nieuwe smaken en verrassende gerechten. Zo heeft chef Titi in Blauw Amsterdam een nieuwe lekkernij bedacht: Sate Rempah! Geserveerd... Lees verder