“De Blauwe Hap”

RijsttafelEen hele tafel vol met lekkernijen, een overdaad aan smaken, kleuren, geuren en ingrediënten. De Indische rijsttafel, dat is een van de specialiteiten van Restaurant Blauw. En u heeft keuze uit wel drie verschillende rijsttafels: Selera Blauw (vlees), Ikan Rasa (vis) en Vega Rasa (vegetarisch).

De Indonesische koks van Restaurant Blauw willen u graag de heerlijke smaken van hun land laten proeven. Ze stellen gerechten samen die weliswaar gebaseerd zijn op de traditionele receptuur, maar zij voegen daar naar gevoel en mogelijkheden bereidingswijzen en ingrediënten aan toe. Geen gerecht is hetzelfde en zowel de rijsttafels als de a la carte gerechten hebben daardoor een eigen ‘touch’.

Erfenis
De oorspronkelijke achtergrond van de rijsttafel is, ondanks dat deze door vele generaties lang als koloniale erfenis is doorgegeven, allang verdwenen. Indonesiërs zelf hadden het in de koloniale tijd niet snel over ‘de rijsttafel’. Logisch, want het is niet hoe zij aten. Het waren vooral de welgestelde Europeanen die deze lieten opdienen: zoveel mogelijk gerechten ineens die heerlijk ruiken, er goed uitzien en dan ook nog eens statusverhogend werken, daardoor ontstond de traditionele rijsttafel in het Nederlands-Indië van voor de dekolonisatie.

Bij Restaurant Blauw zien we de rijsttafel niet als elitair of statusverhogend. We vinden het uitgelezen kans om u zoveel mogelijk heerlijke gerechten uit de Indonesische keuken te kunnen laten proeven. We zetten graag de hele tafel vol met lekkernijen. Kom proeven!

Blauw of rood?
Ook de naam van Restaurant Blauw heeft veel te maken met de traditionele rijsttafel. Immers, met het rode interieur kan het toch weinig te maken hebben? ‘De Blauwe Hap’ was de Indonesische rijsttafel die elke woensdag op schepen en bij walinrichtingen van de Koninklijke Marine voor de Nederlandse gestationeerden werd geserveerd. Deze traditie begon al in begin negentiende eeuw. Nu is Restaurant Blauw een traditioneel Indonesisch restaurant in een modern jasje.

Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten
13 nov. 2019 - Blog

Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van... Lees verder
Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica
1 nov. 2019 - Blog

Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten,... Lees verder
Sate Rempah: de smaak van Malang, Indonesië
18 okt. 2019 - Blog

Bij Blauw wordt non-stop geëxperimenteerd met nieuwe smaken en verrassende gerechten. Zo heeft chef Titi in Blauw Amsterdam een nieuwe lekkernij bedacht: Sate Rempah! Geserveerd... Lees verder