“De Blauwe Hap”

RijsttafelEen hele tafel vol met lekkernijen, een overdaad aan smaken, kleuren, geuren en ingrediënten. De Indische rijsttafel, dat is een van de specialiteiten van Restaurant Blauw. En u heeft keuze uit wel drie verschillende rijsttafels: Selera Blauw (vlees), Ikan Rasa (vis) en Vega Rasa (vegetarisch).

De Indonesische koks van Restaurant Blauw willen u graag de heerlijke smaken van hun land laten proeven. Ze stellen gerechten samen die weliswaar gebaseerd zijn op de traditionele receptuur, maar zij voegen daar naar gevoel en mogelijkheden bereidingswijzen en ingrediënten aan toe. Geen gerecht is hetzelfde en zowel de rijsttafels als de a la carte gerechten hebben daardoor een eigen ‘touch’.

Erfenis
De oorspronkelijke achtergrond van de rijsttafel is, ondanks dat deze door vele generaties lang als koloniale erfenis is doorgegeven, allang verdwenen. Indonesiërs zelf hadden het in de koloniale tijd niet snel over ‘de rijsttafel’. Logisch, want het is niet hoe zij aten. Het waren vooral de welgestelde Europeanen die deze lieten opdienen: zoveel mogelijk gerechten ineens die heerlijk ruiken, er goed uitzien en dan ook nog eens statusverhogend werken, daardoor ontstond de traditionele rijsttafel in het Nederlands-Indië van voor de dekolonisatie.

Bij Restaurant Blauw zien we de rijsttafel niet als elitair of statusverhogend. We vinden het uitgelezen kans om u zoveel mogelijk heerlijke gerechten uit de Indonesische keuken te kunnen laten proeven. We zetten graag de hele tafel vol met lekkernijen. Kom proeven!

Blauw of rood?
Ook de naam van Restaurant Blauw heeft veel te maken met de traditionele rijsttafel. Immers, met het rode interieur kan het toch weinig te maken hebben? ‘De Blauwe Hap’ was de Indonesische rijsttafel die elke woensdag op schepen en bij walinrichtingen van de Koninklijke Marine voor de Nederlandse gestationeerden werd geserveerd. Deze traditie begon al in begin negentiende eeuw. Nu is Restaurant Blauw een traditioneel Indonesisch restaurant in een modern jasje.

Dit is hoe je onze Sambal Goreng Udang Peteh thuis kunt maken
28 feb. 2020 - Blog

Wij zitten niet op onze recepten en vertellen je graag hoe jij de keuken van Blauw in huis haalt. Vandaag vertellen we je hoe je... Lees verder
Nationale Restaurantweek bij Blauw Utrecht & Blauw Amsterdam
13 feb. 2020 - Blog

Het is bijna weer tijd voor de nationale restaurantweken! Twee keer per jaar vindt het bijzondere evenement plaats. Tijdens deze 2,5 week kun je bij... Lees verder
Drie nieuwe smaken uit het hart van Indonesië bij Blauw
23 jan. 2020 - Blog

Onze chefs hebben een missie: de smaken en belevingen van authentiek en culinair Indonesië naar Nederland halen. Zo heeft Chef Titi weer drie nieuwe smaken... Lees verder