‘Bij Blauw willen we mensen blij maken en verwennen.’

22 jul 2019


Bij Blauw werken we met een hecht team die elke dag de authentiek Indonesische keuken serveert. Tijd om kennis te maken met de drijvende krachten van ons team bij Blauw Amsterdam: bedrijfsleider Jerry Kristiono en chef-kok Titi Waber.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bedrijfsleider Jerry Kristiono werkte bij Blauw, vertrok voor twee jaar om andere bedrijven te leren kennen, en kwam begin dit jaar terug. Sindsdien voelt hij zich weer als een vis in het water in ons Indonesisch restaurant. ‘’Ik  heb tot ongeveer mijn tiende in Indonesië gewoond. Ik heb onwijs mooie herinneringen aan Indonesië en aan het eten daar! In Indonesië koken ze echt iedere dag, met heerlijk verse ingrediënten. Mijn favoriete gerecht is eigenlijk heel simpel: saté ayam met lekker veel rawit, dat zijn kleine pepers, limoen en gestoomde witte rijst. Heerlijk!’’


Jerry heeft zijn liefde voor de Indonesische keuken niet van een vreemde. ‘’Mijn oma werkte in Indonesië voor een cateringbedrijf. Al van jongs af aan hielp ik haar tot midden in de nacht met het bereiden van kleine hapjes.’’

En dat is volgens Jerry precies wat je in de gerechten van Blauw terug proeft. Bij Blauw staat het behoud van de Indonesische traditie centraal. ‘’Blauw is authentiek. Lekker ouderwets Indonesisch eten, zonder poespas. Als je in een restaurant komt moet alles kloppen: de sfeer, de bediening, de gastvrijheid en het eten. Bij Blauw proef je de gastvrijheid van Indonesië.’’

‘’We willen onze gasten de kans geven om alle smaken van Indonesië te proeven. Daarom hebben we een ruimte keuze uit voor-, hoofd- en nagerechten op de kaart. Maar de rijsttafels zullen ook altijd blijven. We hebben veel gasten die zeggen de volgende keer een ander gerecht te nemen, maar uiteindelijk altijd uitkomen bij onze rijsttafels!’’.

Jerry vindt het leuk om zijn gasten te verrassen met wijn-spijs combinaties. ‘’Naast een uitgebreide wijnkaart, schenken we ook veel wijnen per glas. Zo kunnen onze gasten, als ze dat willen, bij ieder gerechtje een andere wijn kiezen. Mijn eigen favoriete rode wijnen zijn de Ripasso en de Malbec. Heerlijk bij onze rijsttafel Authentiek.’’

 

Waar Jerry het gezicht is in de bediening, heeft onze chef-kok Titi Waber de leiding in de keuken. Titi is geboren in Surabaya en, net zoals Jerry, ook opgegroeid met de verrukkelijke Indonesische gerechten van haar oma. Onze gepassioneerde Titi heeft maar 1 doel: de smaak en het gevoel van haar authentieke gerechten overbrengen op de gast. ‘’Ik wil mensen blij maken en verwennen.’’

Dat onze Titi een enorme passie voor koken heeft, is overduidelijk. Ze verruilde – na jaren met plezier in het onderwijs en de gezondheidszorg te hebben gewerkt – haar vertrouwde baan in voor een droomcarrière in de keuken. ‘’Toen ik klein was hielp ik mijn oma al bij het koken. Sinds zij er niet meer is, mis ik haar gerechten. Ik belde de hele familie rond om recepten te verzamelen en probeerde ze vervolgens zelf te maken. Het geeft me voldoening als dat lukt.’’

Bij Blauw kan Titi haar ei helemaal kwijt. ‘’Hier creëren we de echte smaak van Indonesië. Naast de rijsttafels, kan ik al mijn creativiteit kwijt in onze A la carte gerechten.’’

 

‘’Bij Blauw willen we mensen blij maken en verwennen. Dat heb ik heel erg meegekregen van mijn oma.’’ Titi begrijpt als geen ander dat eten een echte beleving is. ‘’Als ik bepaalde gerechtjes eet, doen ze m denken aan bijzondere en fijn momenten uit mijn leven. Gado Gado doet mij bijvoorbeeld denken aan mijn kindertijd in Surabaya.’’

Om die beleving zo goed mogelijk over te brengen op haar gasten, vertelt Titi je graag alles over de oorsprong van onze gerechten. ‘’In Indonesië eten we bijvoorbeeld alleen Nasi Koening op een feestje. Alleen van de geur krijg je al een kriebel in je buik! Bij eten komt heel veel emoties kijken.’’

Titi’s favoriete gerechten is Krengsengan, lamsvlees met veel smaakvolle kruiden. ‘’Je moet een beetje durven met kruiden. Bij ieder gerecht hoort een specifieke smaak en het is aan jou om die te creëren. De Indonesische keuken heeft zoveel te bieden, ik wil laten zien wat we in huis hebben en mensen daar echt blij mee maken.’’

Titi’s doel bij Blauw is om de echte smaak van de Indonesische keuken op tafel te zetten, zonder poespas en met een persoonlijke touch. ‘’De smaak moet kloppen en de samenstelling moet goed zijn. En als je gasten vervolgens ziet genieten, is het helemaal af. Ik wil mensen het gevoel geven dat ze echt eventjes in Indonesië zijn, en dat in Amsterdam-Zuid!’’.

Ben jij ook enthousiast geworden over onze Indonesische gerechten? En benieuwd naar Jerry’s wijn-spijs adviezen en Titi’s verhalen over onze gerechten? Reserveer dan jouw tafel voor Blauw Amsterdam online hier, of kom dineren bij onze Utrechtse collega’s.

Tekst: ZieOudZuid Magazine

Restaurant Blauw
''Onze Sambal Badjak gooi ik zelfs na twee jaar nog overal overheen. Die smaak gaat nooit vervelen.''
9 aug. 2019 - Blog

Morris Konings (28) werkt sinds februari 2017 bij Blauw Utrecht en heeft het in korte tijd weten te schoppen tot bedrijfsleider. Wij vroegen hem naar... Lees verder
‘Bij Blauw willen we mensen blij maken en verwennen.'
22 jul. 2019 - Blog

Bij Blauw werken we met een hecht team die elke dag de authentiek Indonesische keuken serveert. Tijd om kennis te maken met de drijvende krachten... Lees verder
Restaurant Blauw tipt: 3x heerlijke barbecuerecepten!
10 jul. 2019 - Blog

Nu de zomer écht is aangebroken, is het hoog tijd om de barbecue weer tevoorschijn te halen. Wil je jouw gasten tijdens de volgende barbecue... Lees verder