Wijn: beleving in een glas

2 feb 2017


Mijn naam is Meta en ik werk als bedrijfsleidster bij Restaurant Blauw Utrecht. Toen ik in 2010 een avond kwam eten, zag ik dat ze iemand zochten. Ik was net gestopt met mijn studie en had al horeca ervaring, dus besloot het erop te wagen. Ik werkte vier dagen per week tot ik weer ging studeren. Tijdens mijn studie ben ik twee dagen blijven werken, want het was ontzettend leuk en leerzaam. Uiteindelijk heb ik mijn studie niet afgemaakt, want de horeca lonkte. Ik had mijn hart verloren aan restaurant Blauw.

Proeven is weten

Ik kon als assistent-bedrijfsleider aan de slag en groeide zo door naar bedrijfsleider. Ik vind het een fantastisch bedrijf, maar wil mezelf blijven uitdagen. Wijn is al jaren mijn passie en daarom heb ik besloten de vinologenopleiding te volgen. Als leidinggevende probeer ik mijn bevlogenheid over te brengen op het team. Je kunt mensen wel pushen om dingen uit hun hoofd te leren, maar zo’n ingestudeerd lijstje komt niet oprecht over. Ik probeer mijn team enthousiast te maken door ze veel te laten proeven en erover te praten. Zo kunnen ze zelf hun eigen verhaal formuleren. Ook laat ik soms een leverancier langskomen om een korte cursus te geven. Op deze manier wil ik hun eigen interesse prikkelen. Gelukkig heb ik een leergierig team met passie voor de horeca, dus dat pakt altijd goed uit. Ook nu we een nieuwe kaart hebben met lekkere aperitieven, gaan we die gezamenlijk doornemen en proeven. Dat zijn leerzame, maar ook zeer gezellige avonden.

 

wijn glas

Restaurant Blauw zit in het hogere segment: je komt hier niet voor een biefstuk met friet. Ik denk dat er daarom ook redelijk veel mensen komen die geïnteresseerd zijn in goede wijnen. We hebben een goed doordachte wijnkaart met een flink aantal wijnen per glas.

 

Mijn gedachte erachter is dat het onze gasten moet triggeren om met aandacht te drinken. Zo schenken we in plaats van een Merlot of Cabernet een Nero d’Avola als rode huiswijn. Omdat veel gasten voor een rijsttafel kiezen zitten ze vaak al in de ‘verrasmodus’. Ze laten de beleving van de avond over zich heen komen en daar past een wijnadvies ook goed bij.

Wijn bij een rijsttafel?

Aziatisch eten en wijn. Het blijft een uitdagende punt, maar wij bewijzen dat er echt wel een aantal mooie combinaties gemaakt kunnen worden. Veel mensen willen een vlees en een vis rijsttafel combineren, dus dan moet je iets hebben wat wel overeind blijft staan, maar niet gaat overheersen. Fruit in de wijn doet het goed met een licht, sappig en een ietwat blussend effect.

rijsttafel blauw

We hebben een mooie Italiaanse rosé van de Pinot Grigio druif. Je zou misschien zeggen dat een witte druif alleen witte wijn geeft, maar door het meepersen van de steeltjes en pitten krijg je toch een hele lichte rosé. Of een Viognier uit de Languedoc, die is iets vettiger en wat geparfumeerd. Dat gaat enorm goed met de tropische smaken van onze rijsttafels.

 

Voor degene die voor vlees gaan, raad ik graag een krachtige rode wijn aan. Het ligt niet voor de hand, maar we hebben een hele mooie Malbec en die komt goed tot z’n recht bij stoofgerechten zoals rendang en smoor.

Op dit moment zijn we ook ons frisdrankaanbod aan het herzien. Je drinkt gewoonweg geen Fanta bij een rijsttafel. En daarbij zijn dat soort drankjes overal te krijgen. Net zoals ons wijnaanbod willen we wat originelere frisdranken schenken en als het even kan passend bij onze gerechten. Tegenwoordig serveren we gingerbeer omdat de tropische smaak mooi aansluit bij de smaken van het eten. Zo kunnen we mensen een volledige ervaring bieden. Maar toch, ik kan nog zoveel mooie wijnen en frisdranken hebben; het is altijd aanvoelen welke kant de gasten op willen en waar ze zin in hebben. En dat is nou de kunst van goed gastvrouwschap.

Wegens succes, ook in 2020 sambalworkshops bij Blauw
10 jan. 2020 - Blog

Altijd al willen weten hoe je authentiek Indonesische sambal maakt? Of wil je gewoon je kookkunsten een beetje bijspijkeren? Dat komt goed uit! Wij delen... Lees verder
De smaak van restaurant Blauw in een glas: Gin 7 Rempah
27 dec. 2019 - Blog

Veel mensen kennen ons van onze authentieke rijsttafels. Je zou het onze signature dish kunnen noemen. Hoog tijd om daar ook een echt Blauw-signature drankje... Lees verder
Chef Otto (8 jaar) maakt 5-sterren dessert bij Blauw Amsterdam
23 dec. 2019 - Blog

Chef Titi van Blauw Amsterdam heeft gisteravond versterking gekregen van nieuw aanstormend talent Otto.     Chef Titi: "Dit is Otto, bijna 9 jaar. Een... Lees verder