BBQ burger met een Indonesisch tintje

3 jul 2018


Zin in een zomerse barbecue met een Indonesisch tintje? Saté ligt natuurlijk voor de hand, maar wil je eens wat anders, maak dan deze kruidige hamburger. Het vlees is op smaak gebracht met een bumbu, waarin de kruiden van Daging Rendang zijn verwerkt. Door de mayonaise gaat een beetje sambal en de acar (Indonesische pickles) maakt het gerecht af. Laat je niet afschrikken door de exotische namen van de ingrediënten: deze zijn in elke toko en in de meeste grote supermarkten gewoon verkrijgbaar.

Begin met de acar: schrap de wortels en snijd ze in dunne, schuine plakjes. Hak de knoflook fijn. Zet in een pannetje de rijstazijn op met de suiker, knoflook, kunjit en ketumbar. Voeg de wortel toe en kook 1 minuut mee. Doe de groenten met de azijn in een schaal en meng er de kool en taugé doorheen. Laat afkoelen en zet de schaal afgedekt in de koelkast; voor minimaal een half uur, maar het liefst nog wat langer, zodat de smaken kunnen intrekken.

Maak vervolgens de bumbu: Pel de sjalotjes en snijd ze in grove stukken. Hak de rode peper en knoflook grof. Schil de gember en snijd de gember en laos in stukjes. Hak de sereh heel fijn. Snijd uit de blaadjes djeruk de middelste harde nerf weg en hak de blaadjes fijn. Pof de kemirinoten even in een droge koekenpan en hak ze grof. Doe alles samen met de specerijen en 2 el plantaardige olie in een keukenmachine of blender en maal tot een fijne pasta: de bumbu

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de bumbu op zacht vuur gedurende een minuut of vijftien. Zo komen de smaken en geuren vrij.

Maak ondertussen de mayonaise: rasp het groene deel van de schil van een halve limoen (de zest) en pers het sap eruit. Meng de zest en het sap met 1 eierdooier, 1 theelepel mosterd en een snufje peper en zout. Meng door elkaar en voeg in een dun straaltje steeds een beetje zonnebloemolie toe, terwijl je krachtig blijft kloppen, totdat de olie is opgenomen en je een gebonden mayonaise hebt. Roer de sambal erdoorheen.

Rooster de geraspte kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Meng het rundergehakt met de kokos en de bumbu. Kneed goed door en vorm er 4 burgers van. Gril de burgers op de barbecue. Snijd de broodjes open en rooster ze kort op de barbecue.

Snijd de komkommer in plakjes. Giet het zuur van de acar af. Bouw nu de burgers op: smeer wat mayonaise op de onderste helft van het broodje, leg daar een paar plakjes komkommer op en vervolgens de burger. Doe nog wat mayonaise op de burger en top af met de acar.

Lekker met een Indonesisch biertje of licht gekoeld glas frisse rode wijn, zoals een Spätburgunder uit Duitsland. Selamat makan!

Restaurant Blauw
Chef Titi maakt als eerste in Nederland Klepontaart!
11 sep. 2019 - Blog

Klepon is super populaire lekkernij afkomstig uit Indonesië. De kleurige suikerbom is een heuse hype in het land en dat laat onze chef Titi zich... Lees verder
"Elk jaar probeer ik terug te gaan naar Indonesië om nieuwe smaken en gerechten te proeven"
28 aug. 2019 - Blog

Hendra Subandrio (33) werkte van december 2013 tot 2017 bij Blauw Amsterdam als chef-kok. Sinds april 2019 is hij terug op het nest, maar dit... Lees verder
''Onze Sambal Badjak gooi ik zelfs na twee jaar nog overal overheen. Die smaak gaat nooit vervelen.''
9 aug. 2019 - Blog

Morris Konings (28) werkt sinds februari 2017 bij Blauw Utrecht en heeft het in korte tijd weten te schoppen tot bedrijfsleider. Wij vroegen hem naar... Lees verder