Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica

1 nov 2019


Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten, dan is dit gerecht je op het lijf geschreven. En moet je trouwens echt een keer een sambalworkshop bij ons komen volgen.

Wat is Ayam Rica Rica?
In het Nederlands “kip met veel pepertjes”, maar officieel kip gestoofd in een fris-pittige saus van pepertjes en tomaat. Een gerecht waarvan de tranen in je ogen springen. Je mag zelf bepalen of het van de pepers is of van geluk! Hoe pittig je het gerecht maakt, is natuurlijk helemaal aan jou. Maar zo maken we Ayam Rica Rica in de keuken van Blauw:

Wat het je nodig voor 4 personen?
Voor de bumbu:
– 5 cm gember
– 5 cm laos (galangawortel)
– 2 knoflookteentjes
– 0,5 puntpaprika
– 3 rode rawit pepers
– 1 rode lombok (Spaanse peper)
– 1 tl zout
Verder:
– 1 grote ui
– 75 ml plantaardige olie
– 2 stengels sereh (citroengras)
– 3 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
– 2 blaadjes salam (Indonesische laurier)
– 600 gr kippendijfilet
– 2 tomaten
– zout
– paar takjes kemangi (citroenbasilicum)

Hoe maak je het klaar?
1. Schil de gember en hak de gember, laos en knoflook grof. Snijd de puntpaprika en de pepers in stukjes. Vermaal alles met het zout in een keukenmachine of blender tot een bumbu.
2. Snipper de ui. Verhit de olie in een wok en bak de ui even tot deze glazig is. Hak de sereh in een paar stukken en kneus ze door er met de botte kant van een mes op te slaan. Doe de bumbu, sereh, djeruk purut en salam bij de ui en bak de bumbu 10 minuten.
3. Snijd de kippendijen in stukjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Dompel de tomaten onder in kokend water en verwijder de velletjes. Snijd ze in kleine stukjes. Doe de kipstukjes bij de bumbu, bak ze kort mee en voeg dan de tomaat toe. Zet het vuur laag en laat de kip in 15 min. zachtjes gaarpruttelen. Voeg op het eind eventueel nog een beetje zout toe en strooi wat fijngehakte blaadjes kemangi over het gerecht.

Selamat makan!

kookboek indonesisch restaurant blauw

Wil je meer recepten van Blauw thuis in je eigen keuken uitproberen? Dan kun je het enige echte Blauw kookboek hier bestellen!

Restaurant Blauw
Waarom zwangere vrouwen op Java vaak roze grapefruit eten
13 nov. 2019 - Blog

Bij restaurant Blauw werkt een bont gezelschap aan getalenteerde mensen met verschillende culturele achtergronden. Het leukste hieraan is dat we altijd weer nieuwe dingen van... Lees verder
Het geheim achter onze verrukkelijke Ayam Rica Rica
1 nov. 2019 - Blog

Vandaag in de schijnwerpers: Ayam Rica Rica! Eén van de best gewaardeerde gerechten van onze authentieke rijsttafels. Als je een liefhebber bent van pittig eten,... Lees verder
Sate Rempah: de smaak van Malang, Indonesië
18 okt. 2019 - Blog

Bij Blauw wordt non-stop geëxperimenteerd met nieuwe smaken en verrassende gerechten. Zo heeft chef Titi in Blauw Amsterdam een nieuwe lekkernij bedacht: Sate Rempah! Geserveerd... Lees verder