Restaurant Blauw logo
Indonesische rijsttafel Restaurant Blauw

Authentieke Indonesische rijsttafel bij restaurant Blauw

30 maart 2018


Er gaat niks boven een échte Indonesische rijsttafel: een combinatie van rijstschotels met heerlijke bijgerechten uit de Indonesische en Indische keuken. Bij Blauw is de Indonesische rijsttafel al jaren dé specialiteit. Onze Indonesische koks bereiden maar liefst 17 gerechten die over heel de tafel verspreid worden. Een onwijs uitgebreide en vooral erg smakelijke Indonesische rijsttafel!

 

Ja, je leest het goed. De Indonesische rijsttafel van Blauw bevat 17 verschillende gerechtjes! Onze chef hoeft ook niet met een 18e gerecht aan te komen, want dat past gewoonweg niet. De Indonesische rijsttafel wordt bij ons namelijk in speciale bakjes geserveerd met een unieke vorm, waardoor ze allemaal perfect naast elkaar op de tafel passen. De tafels zijn in het midden voorzien van een rechaud, zodat de warme gerechtjes van de Indonesische rijsttafel ook lang warm blijven.

 

Indonesische rijsttafel voor één

Een Indonesische rijsttafel is heerlijk om te delen, maar wat nou als je tafelgenoot zin heeft in een ander hoofdgerecht? Of als je een avondje alleen wilt eten? In de meeste restaurants worden rijsttafels alleen vanaf twee personen geserveerd, maar bij Blauw vinden we dat iedereen van onze heerlijke Indonesische rijsttafel moet kunnen genieten.  En daarom mag je zowel bij onze vestiging in Utrecht als in Amsterdam ook een Indonesische rijsttafel voor één persoon bestellen.

 

Bij Blauw is de Indonesische rijsttafel ook voor één persoon te bestellen

 

Wanneer je met z’n tweeën komt eten, is het ook mogelijk om twee verschillende rijsttafels per tafel bestellen. Bijvoorbeeld een Indonesische rijsttafel met vlees en eentje met vis. Zo kan je nog meer gerechtjes samen delen.

 

Indonesische rijsttafel optie: vis, vlees, vega én vegan

Bij Blauw hebben we 3 verschillende Indonesische rijsttafels op de menukaart staan. Alle drie de Indonesische rijsttafels hebben gemeenschappelijke gerechten, zoals rijst en groenten. Verder kan je kiezen voor Selera Blauw, dat is de rijsttafel met vleesgerechten. Voor de visliefhebbers is er de Ikan Rasa, een Indonesische rijsttafel met diverse visgerechten. En tot slot is er Vega Rasa, de naam zegt het al, een vegetarische rijsttafel.  Leuk weetje, ‘selera’ en ‘rasa’ betekenen beiden ‘smaak’. En ‘ikan’ betekent vis.

 

Wist je dat we bij Blauw naar wens ook een vegan Indonesische rijsttafel serveren? Onze vegetarische Indonesische rijsttafel is goed aan te passen naar een veganistische versie. De Indonesische keuken leent zich hier perfect voor, aangezien er ontzettend veel met groente, tofu en tempeh gewerkt wordt.

 

Bij blauw serveren we naar wens ook een vegan Indonesische rijsttafel

 

Wil jij onze vegan Indonesische rijsttafel een keer uitproberen? Geef dan tijdens je reservering aan dat je deze wilt bestellen. Wij zorgen er vervolgens voor dat je kunt genieten van een heerlijke veganistische Indonesische rijsttafel.

 

De gerechten van een traditionele Indonesische rijsttafel

Wij serveren een authentieke Indonesische rijsttafel, waarbij de losse gerechtjes op traditionele wijze bereid worden, zoals men dat in Indonesië gewend is. Welke versie je van de Indonesische rijsttafel ook kiest (vlees, vis of vega), een Indonesische rijsttafel bevat áltijd nasi. Wist je dat nasi letterlijk gekookte rijst betekent? Er bestaan oneindig veel varianten van die allemaal bij de Indonesische rijsttafel geserveerd kunnen worden. Zoals nasi goreng, waarbij ‘goreng’ voor ‘gebakken’ staat en gewone witte, gekookte rijst met de naam ‘nasi putih’. Of kruidige gele rijst, deze wordt ‘nasi kuning’ genoemd.

 

Hét gerecht wat niet aan de Indonesische rijsttafel mag ontbreken is nasi

 

Daarnaast bestaat de Indonesische rijsttafel uit meerdere bijgerechten met bijvoorbeeld vlees, vis, tofu en tempeh. Zoals aangegeven kent de Indonesische rijsttafel bij Blauw drie opties, dus een aantal gerechtjes verschillen per rijsttafel. Bekijk hieronder een aantal van onze signature dishes die we als onderdeel van de Indonesische rijsttafel serveren:

 

* Saté ayam of saté kambing:

Saté van kip óf geit. Dit gerecht mag uiteraard niet ontbreken aan de Indonesische rijsttafel met vlees. Wij laten het kippen- of geitenvlees heel de nacht in onze authentieke marinade rusten, waardoor het heerlijk mals en sappig wordt. Het vlees wordt vervolgens kort gegrild, zodat het smeuïg blijft en vol van smaak.

 

* Gado-gado:

Een groentegerecht wat ook niet aan de Indonesische rijsttafel mag ontbreken is gado-gado. De groentes worden geblancheerd waardoor deze lekker knapperig blijven. Daaroverheen gaat een heerlijke lepel van onze speciale pindasaus met wat krokante emping.

 

* Sambal setan

Een Indonesische rijsttafel bevat altijd ten minste één pittig gerechtje. Voor de echte liefhebbers van pittig serveren we daarbij naar wens ook nog sambal setan. Dit kan je zelf aan de gerechten van de Indonesische rijsttafel toevoegen. Sambal setan is trouwens de meest pittige sambal van heel Indonesië!

 

* Nasi goreng:

Nasi mag uiteraard niet ontbreken bij een Indonesische rijsttafel. Wij serveren bij onze Indonesische rijsttafel de traditionele nasi goreng, dat is gebakken rijst met ei en kleingesneden groenten erdoorheen. En de kruidige gele rijst, nasi putih.

 

* Sayur lodeh:

Dit is een fris gerecht wat geserveerd wordt bij de Indonesische rijsttafel. Het zijn beetgaar gekookte groenten in een frisse kokossaus. Het is een fijne tegenhanger van de wat zwaardere stoofgerechten en pittige sauzen die ook tijdens de Indonesische rijsttafel geserveerd worden.

 

* Pisang goreng:

Dit heerlijke zoete gerecht van gebakken banaan behoort tot een van de bekendste gerechten uit de Indonesische keuken. Dit krokante gerecht met smeuïge banaan mag dan ook niet ontbreken bij de Indonesische rijsttafel.

 

De Indonesische rijsttafel, een tafel vol smaken

Tijdens het eten van een Indonesische rijsttafel word je op een reis van smaken meegenomen. Dat is het fijne aan een Indonesische rijsttafel, door de variatie in gerechten ervaar je continu een nieuwe smaak. De gerechtjes van de Indonesische rijsttafel gaan van mild, naar pittig, van zoet naar zuur en van kruidig naar zacht. Bekijk hieronder per categorie welke gerechten van de Indonesische rijsttafel bij welke smaak horen:

 

Mild: glui domba, ikan montage
Pittig: daging rendang, tempeh blad, udang pedis, sambal goreng kentang
Zoet: babi kecap, pisang goreng
Zuur: acar ketimun
Kruidig: Ikan kembung
Zacht: sayur lodeh

 

Ontstaan Indonesische rijsttafel

De Indonesische rijsttafel is misschien wel het bekendste gerecht uit het verre oosten. Een tafel vol met verschillende, kruidige en heerlijke gerechten. Maar wist je dat de Indonesische rijsttafel eigenlijk helemaal niet zo in Indonesië geserveerd wordt?

 

Koloniale overheersers vroegen om een feestmaal en kregen een tafel vol met kleine gerechtjes: de Indonesische rijsttafel

 

De gerechten uit de Indonesische rijsttafel komen van verschillende Indonesische eilanden. Zo komt de bekende daging rendang uit West-Sumatra/Sundanees. Het gerecht ayam rica rica komt uit Sulawesi en ikan pepesan is weer Javaans. Maar de samenstelling van de verschillende gerechten, hetgeen waar de rijsttafel om bekend staat, is eigenlijk ontstaan door de Westerse cultuur. Er gaan veel verhalen over rond, maar het meest aannemelijke is dat de rijsttafel is ontstaan toen koloniale overheersers om een feestmaal vroegen. Zij kregen als geïmproviseerde oplossing een tafel vol met kleine gerechtjes, aangevuld met rijst.

 

De Indonesische rijsttafel is dus geen dagelijkse kost, maar werd echt gebruik om gasten te imponeren. De Indonesische rijsttafel was vroeger ook echt een teken van luxe. Door het grote aantal gerechten en het feit dat alles in één keer op tafel geserveerd wordt, was de Indonesische rijsttafel alleen weggelegd voor de rijken. Zij moesten namelijk voldoende personeel hebben om alle ingrediënten te verzamelen, de gerechten te bereiden én de Indonesische rijsttafel te serveren.

 

Indonesische rijsttafel proeven?

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen in een Indonesische rijsttafel? Kom dan snel bij onze vestiging in Amsterdam of Utrecht langs en geniet van een heerlijke traditionele Indonesische rijsttafel. Met de grootste zorg en liefde bereid door onze chef-koks uit Indonesië. Of je nu kiest voor een Indonesische rijsttafel met vis, vlees of de vegetarische of veganistische versie, ze geven je allemaal het echte Indonesische gevoel.

 

Een Indonesische rijsttafel in Utrecht? Reserveer hier.

Een Indonesische rijsttafel in Amsterdam? Reserveer hier.


Met wie schuif jij vanavond het liefst aan?

Wij nemen je mee op een culinaire reis vol smaaksensaties, dwars door de Indonesisch archipel.

Ontvang een berichtje wanneer we nieuwe gerechten op de menukaart hebben

Spamvrij. We sturen alleen een bericht als we echt iets te vertellen hebben.

restaurant blauw medewerker